Csökkenő bér, több feladat?

A katasztrófavédelem látná el a kéményseprői feladatokat

Nem tartja valódi megoldásnak a rendvédelmi dolgozók esetében az Országgyűlés által kedden elfogadott életpályamodellt a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Székely Tamás szerint a pótlékok átalakítása miatt könnyen előfordulhat, hogy egyesek fizetése a béremelés ellenére is csökken. A tűzoltószervezetek pedig azért tiltakoznak, mert elképzelhető, hogy nemcsak a bérük, de a feladatuk is több lesz, ha a katasztrófavédelem fog felelni a kéményseprésért – olvasható az mno.hu-n.

  A hetedik alkalommal megrendezett országos tűzoltó-találkozón főleg önkéntes egyesületek vettek részt, ilyenekből több mint 1100 van országszerte.
 
  Heves megyét Szihalom képviselte. „Teljesen önkéntes alapon működünk, mindenki a saját szabadidejében, amikor ráér, tehát riasztási szempontból is; aki odahaza van, azt tudjuk riasztani” – mondta Antal Emil. Ők pénzt nem kapnak, hivatásos társaik illetménye azonban jelentősen emelkedik a jövőben. „A kollégáknak a beosztotti állomány szintjén 30 százalékkal nő a fizetése, a 30 százalékot el kell érnie a fizetésemelésnek” – fogalmazott Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.
 
 A rendvédelmi dolgozók életpályamodelljével azonban nem mindenki elégedett. „Ez az életpályamodell, mint ahogy a korábbi bevezetett életpálya-modellek is, hatalmas nagy luftballon. Ezt majd később fogják a rendvédelem területén tapasztalni a saját bőrükön a dolgozók, hogy ez a 30 százalékos béremelés azokat a pótlékokat fogja tulajdonképpen kompenzálni, amelyek megszűnnek és úgymond beépülnek a bérbe. Én nagyon bízom benne, hogy az előzetes számítások szerint nem így van, de azt látom, a félelmeinket igazolják a tények” – fogalmazott Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.
 
  Az idei 30 százalékos emelést további 5-5 százalékos követi a következő években, így 2019-ig összesen 50 százalékkal nőnek a bérek. A hivatásos tűzoltóknak viszont lehet, hogy a feladatuk is több lesz. Egy most készülő jogszabálytervezet szerint január elsejétől a katasztrófavédelem látná el a kéményseprői feladatokat.
 
  „Hivatásos tűzoltók nem fognak kéményt seperni, a kéményseprést kéményseprők fogják végezni. Lehet olyan esemény vagy helyzet, hogy tűzoltó kollégát képeznek át kéményseprővé, de hozzáteszem, hogy nem idegen ez a történelemben, hiszen például a két világháború között Magyarországon a kéményseprést önkéntes tűzoltók végezték. Másodállásban hivatásos tűzoltók valamilyen tevékenységet végezhetnek, amit jogszabály lehetővé tesz; nem zárom ki, hogy ebbe a körbe bekerül a kéményseprés, persze megfelelő végzettséggel” – szögezte le Dobson Tibor.
 
  A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete attól tart, hogy a változások a szakmaiság rovására mennek majd. „Hogyha szolgálati időn belül kellene ezt végezni, akkor azt mondják a srácok, hogy a leterheltség és egyéb más dolgok miatt nehezen lehetne ezt a munkaidőn belül végrehajtani. Ha kvázi másodállásban tudnák tenni, az más lehetőség. Biztosan lenne olyan kolléga, aki örülne, viszont – egyeztetve a kéményseprők szakszervezetével – szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez szakma, ezt ők gyakorolják, tanulják éveken keresztül, tehát nem lehet két-három hónap alatt úgy átvenni, hogy közben cégek szűnnek meg, munkahelyek szűnnek meg” – hangsúlyozta Salamon Lajos elnök.
 
  A törvénytervezet részletes vitája még nem zajlott le az Országgyűlésben, így azt sem tudni, mikor szavazhatnak róla. Egyik pontja egyébként sarkalatosnak minősül, így elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Forrás: mno.hu