Minimumszolgáltatási megállapodás nélkül sztrájkol az ÉÖDSZ

Nem volt sikeres a tárgyalás

Május 4-én a Magyar Postához tartozó JNT Security Kft. tárgyalt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének képviselőivel. Itt arra jutottak, hogy a társaság május 5-én elküldi írásos javaslatát a minimumszolgáltatásokra vonatkozóan, és álláspontját a bérfejlesztéssel kapcsolatban. A szakszervezetek azonban nem engednek – írja a Portfólió,
 
Nem volt sikeres a tárgyalás

  A JNT és a Magyar Posta közleménye kitér arra, hogy a társaság és a szakszervezet képviselői május 4-én ültek le a tárgyalóasztalhoz két napirendi pont megtárgyalása érdekében:
  • a béreket, illetve
  • a sztrájk alatt nyújtott minimális szolgáltatásokat.
  A bérek vonatkozásában az ÉŐDSZ kategorikusan elutasított mindenféle kompromisszumos lehetőséget - írja a társaság. A minimális szolgáltatások tekintetében pedig a szakszervezet nem ismerte el annak szükségességét, holott a JNT ismertette a 2015. április 28-án kelt, az ÉŐDSZ és a MOSZ számára is ismert bírósági ítéletben foglaltakat, amely kimondja, hogy: "A sztrájk megkezdését megelőzően meg kellett volna állapodnia a feleknek a még elégséges szolgáltatás mértékében és feltételeiben, továbbá a sztrájk is csak úgy gyakorolható, hogy a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja."

  2015. május 04-ei tárgyalás során a felek azzal álltak fel az asztaltól, hogy a JNT 2015. május 05-én megküldi az ÉŐDSZ számára írásos javaslatát a minimumszolgáltatásokra vonatkozóan, és álláspontját a bérfejlesztéssel kapcsolatban. Ezt a JNT a tegnapi napon, vállalásának megfelelően, megtette.
 
Sztrájk közben, demonstráció előtt

  A társaság felháborítónak és érthetetlennek tartja, hogy a szakszervezet nem várta meg a JNT álláspontját. A május 4-i tárgyalási forduló után ugyanis a szakszervezet bejelentette a BRFK-nak, hogy demonstrációt szervez. Ezt a JNT és a Magyar Posta elfogadhatatlannak tartja, továbbá azt is, hogy a szakszervezet folyamatosan megszegi a kollektív szerződésben foglaltakat.

  Azt is hangsúlyozza a társaság, hogy
a JNT és a Magyar Posta elfogadhatatlannak és károsnak tart minden olyan, az ÉŐDSZ által kezdeményezett nyomásgyakorlási eszközt, amely értelmetlen (sikertelen) tárgyalásokba próbálja kényszeríteni a munkáltatót.
 
Nincs fennakadás

  A JNT szerződött partnerei, így a Magyar Posta felé nyújtott szolgáltatásaiban egyelőre továbbra sincs fennakadás, de az alvállalkozók bevonási kényszere miatt ez többletköltséggel jár a JNT-nek - közölte a cég. Ezen kívül a sztrájk jelentős többletköltségeket okoz a JNT legnagyobb ügyfelénél, a Magyar Postánál is.

  2015. május 6-án a budapesti és debreceni értékszállítók közül 54 fő vette fel sztrájkot az ÉÖDSZ felhívása alapján, az országos 287 fős értékszállítói állományból. Az összes többi 14 telephelyen, valamint az értékfeldolgozásban nincs munkabeszüntetés.

  A sztrájktörvény (1989. évi VII. törvény a sztrájkról) egyértelműen leírja, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg. Ez alapján egy értékszállító éves jövedelem kiesése az április 21 óta tartó sztrájk eddigi eredményeként meghaladhatja a bruttó 100 ezer forintot, mely érték már most a duplája az ÉÖDSZ által többletként, a sztrájkfelhíváskor követelt 2,8% átlag alapbér éves értéknek. Továbbá a sztrájk negatív hatásai miatt veszélybe került a korábban megajánlott egyszeri kifizetés, valamint egy esetleges 2016. évi bérfejlesztés lehetősége is - hívja fel a figyelmet a JNT, amely arra vár választ a szakszervezettől, hogy mi a sztrájk valódi célja.

  A társaság arra is kitér, hogy az ÉÖDSZ olyan béremelési javaslatot követel, amely irreális és nem összeegyeztethető a Társaság üzleti lehetőségeivel.

  A JNT 2015. május 06-án megtartotta a tárgyalás következő fordulóját, amelyen az ÉŐDSZ továbbra sem mutatott kompromisszumkészséget.

Forrás: Portfólió