Negyedmilliónál is több közmunkás lehet havonta

2016-ban további több tízezer főt vonnak be a közfoglalkoztatásba

Jövőre az ideihez képest több mint 25 százalékkal emelnék a közfoglalkoztatásra szánt összeget, ami közel 340 milliárd forintot jelent – írja az mfor.hu.

  A múlt héten benyújtott konvergenciaprogram 2016-2018-as államháztartási folyamatokra vonatkozó része szerint 2016-ban további több tízezer fő bevonására kerül sor a közfoglalkoztatásba. A Start-munkaprogram költségvetési előirányzata mintegy 25 százalékkal emelkedik.
 
  Ez azt jelenti, hogy az idei 270 milliárd forintos előirányzat 337 milliárd forintra emelkedik,  vagyis legalább 67 milliárddal több forrást biztosíthatnak erre a célra.
 
 A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiindulva arányosítás segítségével az is könnyen megbecsülhető, hogy az előirányzat növekedésével párhuzamosan milyen mértékben emelkedhet a közfoglalkoztatásban érintettek száma. 2014-ben 182 600 fő volt a havi átlagos létszám, ami 231,1 milliárdos költségvetés előirányzattal valósult meg. Idén 16,8 százalékkal szánnak a közmunkára több pénzt, így ha azt feltételezzük, hogy a létszám is ilyen arányban növekszik, akkor  213 ezer lehet idén a közmunkások havi átlagoslétszáma.
 
 Igaz ugyan, a költségvetési keret növekedése a közfoglalkoztatotti bér emelkedését is fedezi, ám mi most az egyszerűség kedvéért ezt változatlannak tekintettük, már csak abból kifolyólag is, hogy jelentősebb béremelés ezen a területen nem várható.
 
  A jövő évre tervezett összeg pedig a konvergenciaprogram szerint 25 százalékkal haladja meg az idei évit, ami a fentebb már említett minimum 337 milliárdos előirányzatot eredményezheti. A havi átlagos létszám ugyanilyen mértékű növelése pedig 266 000 közfoglalkoztatottat eredményezne havi átlagban.
 
  Hogy érzékeltessük az első látásra is hatalmas létszám megdöbbentő jellegét, eláruljuk, hogy a közfoglalkoztatás havi átlaglétszáma meghaladná az építőiparban, vagy a szállítás, raktározás területén foglalkoztatottak létszámát. Mindkettő esetében ugyanis 258 ezer emberről beszélhetünk. Sőt, szinte ezzel a 266 ezerrel megegyező számú embert foglalkoztat a humán, egészségügy, szociális ellátás ágazat.

Forrás: mfor.hu