Kritikus helyzetben vannak az anyák

Magyarország utolsó az európai országok között

Világszinten elkeserítő az édesanyák helyzete, Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, de utolsó az európai országok között. A legrosszabb eredményt ismét néhány afrikai ország produkálta, a brutálisan magas gyermek- és anya halandóság miatt ott gyakorlatilag életveszélyes bevállalni a szülést – írja a Privátbankár.

  A SaveTheChildren nemzetközi gyermekmentő projekt tanulmánya 179 országot vett górcső alá az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés, a nők politikai életben való részvétele és az ország GDP-je alapján 2013. évi adatokat elemezve. Magyarország az 51. helyre került.
 
Észak-Európa itt is az élen jár

  Az első helyen idén Norvégia végzett, megelőzve a tavalyi éllovas Finnországot, Izlandot, Dániát, Svédországot és Hollandiát. Idén először került be az első tíz helyezett közé nem európai ország, Ausztrália a kilencedik helyen. Az első tíz között van még Spanyolország, Németország és Belgium.
 
  A fejlett ipari államok közül Kanada a 20., Franciaország a 23., Nagy-Britannia a 24. helyen van. Az Egyesült Államok a 31. helyről a 33. helyre csúszott, és Észtország, Litvánia, Lengyelország, Horvátország, Dél-Korea, valamint Japán mögé került.

Amerika meglepően hátul

  Ennek egyik fő oka az, hogy az Egyesült Államokban a jelentés szerint az anyai halálozás kockázata egy az 1800-hoz, ami a legrosszabb a fejlett ipari államok esetében.
 
  Ez azt jelenti, hogy egy amerikai nő esetében átlagosan tízszerese a valószínűsége annak, hogy meghal várandóssága vagy a szülés idején, mint a lengyel, osztrák és fehérorosz anyák esetében, és az öt év alattiak körében a gyermekhalandóság ugyanakkora, mint Szerbiában vagy Szlovákiában.

Erre aztán nem lehetünk büszkék

  A középmezőny elejében jár Magyarország, de ez más európai országokhoz képest nagyon gyenge. Bár az anyák szülési halálozásának szintjében már közelítünk a lista elejéhez (egy az ötezerhez), az öt év alatti gyermekhalandóság szintje még mindig magas: minden ezer gyerekből hat meghal. Ezzel Bahreinnel, Kubával, és Macedoniával állunk egy helyen a rangsorban.

Megdöbbentően rossz arány

 A magyar nők átlagosan 15,4 évet töltenek el az oktatásban, ez a tankötelezettségnek is köszönhető, és Európában is jó eredménynek számít.
 
  Nagyon alulreprezentáltak viszont a kormányban, a képviselőhelyek csupán 10,1 százaléka a nőké. Ez botrányosan kevés, például Szaúd-Arábia, Irak és Szomália is sokkal jobban teljesít ebből a szempontból. A mi eredményünk a közép-afrikai országokkal van egy szinten.

Ahol anyának lenni életveszély

  A lista utolsó tíz helyén leginkább afrikai országok állnak, köztük a Bissau-Guineai Köztársaság, Csád, Elefántcsontpart, Gambia, Niger, Mali, a Közép-Afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság és végül Szomália. Itt tizennyolc anyából egy biztosan életét veszti szülés közben, és ezer gyerekből 145 nem éli meg az ötéves kort.
 
  A jelentés kiemeli, hogy bár a gyermekhalandóság terén jelentős előrelépés történt világszerte, 17 ezerrel kevesebb öt év alatti gyermek hal meg naponta, mint 1990-ben, óriásiak a különbségek a listavezető országok és a sereghajtók között.
 
  Miközben Norvégiában, Finnországban és Izlandon ezer élve szülésre 2,8, 2,1, illetve 2,6 öt év alatti gyermekhalálozás jut, addig Sierra Leonéban 160, Nigériában pedig 117.

Forrás: Privátbankár