A kisboltok nem tudnak kinyitni a hét utolsó napján

Nem életszerű a balatoni kiskereskedőket érintő szabályozás

Nem életszerű a balatoni kiskereskedőket érintő szabályozás a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban – mondja a KISOSZ megyei társelnöke. Kertész Rezső szerint a vállalkozások, főként a kisboltok, egyszerűen nem tudnak kinyitni a hét utolsó napján, mivel csak családtag lehetne akkor a pult mögött. Ez pedig a nyári forgalomban gondot is okozhat. Erről is beszéltek a vállalkozók a KISOSZ küldöttgyűlésén – írja a somogytv.hu oldala.

  Van, akinek több kisboltja is van egy balatoni településen, ő képtelen lesz mindegyik üzletét kinyitni vasárnap - mondja Kertész Rezső. A KISOSZ társelnöke a szervezet szerdai küldött gyűlésén kiemelte: a kereskedelem szerkezete megváltozott az utóbbi évtizedekben, s a szabályozás nemcsak azoknak jelent problémát, akik nem nyithatnak ki vasárnap.
 
  Kertész Rezsőügyvezető társelnök KISOSZ:
Míg a 90-es években az volt a jellemző, hogy egy panelkereskedő üzletet egy vállalkozó működtetett, most két-három üzlet is tartozhat egy-egy vállalkozóhoz, s ennyi családtag nincs, akivel ezt működtetné. Ezt érdemes lenne feloldani. Ha csak a három frekventált területet emelné ki a döntéshozó, a Balaton-partot, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat, akkor a sajtóban megjelent anomáliák kétharmadát megoldaná.
 
  Kertész Rezső hozzátette: ők maguk is még több fórumon lobbiznak azért, hogy a kormány megváltoztassa a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályozást és május elseje és szeptember 30.-a között a Balaton-parti kiskereskedők alkalmazhassanak plusz munkaerőt a hét utolsó napján is. Sok kiskereskedő pedig problémaként említi, hogy elmarad a nagy forgalom, a hipermarketek, a magasabb kategóriájú vendéglátóegységek, wellness szállodák elviszik a vásárlóerőt. Szili József a zamárdi strandon üzemeltet kisvendéglőt. Neki a szakképzett személyzet hiánya jelenti a legnagyobb problémát az idei évben.
 
  Szili Józsefvendéglátós:
Mint szezonális üzletnek minden évben ugyan a törzsgárda meg van, de van egy 30-40 százalékos változás, új személyzetet kell felvenni és az nagyon nehéz most. Nagyon sokan külföldre mentek dolgozni, akik meg itthon maradtak azok meg nem nagyon dolgoznak.
 
  Mások pedig még mindig a NAV-os pénztárgépek bevezetése miatti anyagi kiesést igyekeznek pótolni.
 
  Szabó Jánosruházati kereskedő:
Nagyos sok költségünk keletkezett, az ígért 50-50 ezer forintokat nem kaptuk meg, holott mindent megtettünk, nem hibáztunk, időben, a NAV által kijelölt cégekhez mentünk, akiket ők jelöltek ki hogy április 30-ig leszállítják, nem szállították le.
 
  A KISOSZ küldöttgyűlésén a legkiemelkedőbb szakmai munkát végző tagok elismerésben részesültek.

Forrás: somogytv.hu