A PDSZ tüntet, a PSZ tárgyal

Megerősítette a kormány a pedagógus-szakszervezetekkel 2013-ban kötött megállapodását

 Amint arról már hírt adtunk, megerősítette a kormány a pedagógus-szakszervezetekkel 2013-ban kötött megállapodását. A dokumentum kiegészítésére azért volt szükség, mert július 1-jétől a szakképzési feladatok egy része új fenntartóhoz kerül – írja a Magyar Hírlap.

  A pluszpasszusokban a szakképzésért ezentúl felelős Nemzetgazdasági Minisztérium vállalja, hogy teljesíti az alapmegállapodásban foglaltakat, valamint elfogadja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Pedagógusok Szakszervezete által kötött kollektív szerződést, az annak végrehajtásához szükséges költségvetési fedezetet pedig biztosítja. Szerepel a kiegészítésben az is, hogy a köznevelésért és a szakképzésért felelős miniszter a jogszabályok előkészítésében partneri kapcsolatban együttműködik az oktatási szféra reprezentatív szakszervezeteivel.

  A dokumentumot a kormány részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára írta alá, az érdekvédők részéről pedig Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke.

   Eközben a Mendrey László által vezetett Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Krétakör Alapítvány Norvég Alap által támogatott Humán Platformjával karöltve tüntetést szervez május 21-re, Nem adjuk a jövőt! szlogennel. A demonstrálók a tervek szerint a Blaha Lujza térről vonulnak majd a Szalay utcába, az Emmi elé. A tüntetés Facebook-oldala szerint olyan oktatási rendszert akarnak, „ahol megbecsülik a dolgozókat, nem szegregál az állam, a felsőoktatási intézmények autonómiáját nem korlátozza politikai akarat”. Követeléseik közt van például az azonnali és értékálló bérintézkedés, a sokszor bizonyított tankönyvek ismételt rendelhetősége, az érdemi és nyílt párbeszéd az oktatási szakmával.
 
Forrás: Magyar Hírlap