Kampánytéma lett a magyar munkavállaló

Burgenland választ

Az ingázó magyar munkavállalóknak sem mindegy, hogy ki nyeri a burgenlandi tartományi választást. A kisalfold.hu néhány Sopron környéki, határ menti településre látogatott el.

 A kérdés: legyőzőre talál-e a 2000. óta hivatalban lévő Hans Nissel (SPÖ). A szociáldemkorata párti politikus kampányában szinte már megvédte, megvédi a magyar munkavállalókat.

  Mint azt többször hangoztatta, szükség van rájuk, mert ők olyan munkát végeznek, főleg a mezőgazdaságban, építőiparban, amelyet az ausztriaiak nem vállalnának el. 

 Inkább munkanélküli segélyen maradnak. S ezzel kellene foglalkozni.

  Nissel azonban nem volt mindig ilyen visszafogott. Arról többször beszámoltunk már például, hogy visszaállítaná az ellenőrzést a magyar-osztrák határon.
 
  A falvakban, az utak mentén már mindenütt kint vannak plakátok. Az hirdetőtáblákról pedig politikusok, azok programjai tekinteknek le ránk.

  Van, aki munkahelyeket teremtene Burgenlandban, míg mások szerint a munkanélküliséget kell felszámolni. S a módszerben, a megvalósításban már lehet lényegi különbség.

  Abban viszont egyetértenek: Burgelandért, egy jobb tartományért közösen kell dolgozni. A középpontban a gyerek, a család áll.

  A megkérdezett helyiek pártállásuk szerint várják a győzelmet. A pirosak, (SPÖ) Nissel elsőségére számítanak. A feketék (ÖVP - Néppárt) abban bíznak, hogy jelöltjük, Franz Steindl lesz az új tartományi főnök.

  Ők kettőjük a legesélyesebbek, a zöldpárti Regina Petriket a harmadik-negyedik helyre várják. A dobogós helyért nagy küzdelem lehet a szabadságpárti (FPÖ) Johann Tschürtz között. A politikus azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Féltoronynál (Halbturn) jelképesen lezárta a határt.
 
  Legutóbb pedig arról adtunk hírt, hogy a külföldi munkavállalókat korlátozó kampányfelhívását egy óriásplakátra egy magyar ragasztotta fel. Ez a választás sem múlhat el tehát úgy, hogy ne vették volna elő a magyarkártyát.

  Ez pedig a sok, az Ausztriában érvényes letelepedési engedéllyel élő magyarban visszatetszést kelt. Ahogy egyikük fogalmazott: " ki vannak akadva emiatt".

  Találkoztunk olyan burgenlandiakkal, akik elmondták: őket nem érdekli a politika, a prospektusokat sem olvasták el. Nem is szavaznak majd.

 Az indulók között szerepel még Thomas Graf (CPOE - Kereszténydemokrata párt), Christian Schreiter (NEO - liberális), illetve Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) polgármestere, Manfred Kolly (Alliance Burgenland) is.

  A május 31-i választáson 250 ezer burgenlandi polgár adhatja le szavazatát.
 
Forrás: kisalfold.hu