Gazdagodunk

Soha nem látott mértékben nőtt a lakosság vagyona az idei első negyedévben

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi statisztikái alapján az első negyedév végén 29 341 milliárd forinttal növekedett a háztartások nettó pénzügyi vagyona. Ez előző negyedévhez képest 1216,5, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 3523,6 milliárd forintos növekedés eredménye. Az 1989-ig tartó időszakban egyetlen egyszer nem volt ennél nagyobb mértékű vagyongyarapodásra példa, így történelmi rekordként értelmezhető mindkét bázison bekövetkezett növekedés – olvasható az mfor.hu-n.
 

 Idén év elején 9,849 millió volt a teljes magyar lakosság létszáma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, vagyis ha a növekedéseket leosztjuk, akkor  minden magyar (csecsemőtől az aggastyánig) átlagosan 123 500 forinttal lett „vagyonosabb” 3 hónap alatt, míg egy év alatt 357 800 forintos a gyarapodás.
 
  A háttérben alapvetően a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás javította, illetve növelte a háztartások pénzügyi helyzetét.
 

  Mindez egyébként a részletes adatokban is visszatükröződik. A nettó pénzügyi vagyon ugyanis a pénzügyi eszközök és a kötelezettségek különbözetét jelenti. És miközben a pénzügyi eszközök 1,6 százalékkal 37 800 milliárd forintra emelkedtek az első negyedév során, addig a kötelezettségek állománya 6,8 százalékkal 8458 milliárdra mérséklődött. Utóbbin belül is a legnagyobb részt képviselő hosszú lejáratú hitelek állománya mérséklődött 6766 milliárdra a tavaly év végi 7348-ról.


Forrás: mfor.hu