Velkey: kritikus színvonalon a közellátás

Az egészségügyi dolgozók béremelésének forrásai nem látszanak a költségvetésben

Van néhány pozitívum, de összességében nem javít az egészségügy helyzetén a jövő évi költségvetés – mondta el az ATV Start-ban a Magyar Kórházszövetség elnöke.

 Velkey György a pozitívumok között említette, hogy tovább folytatódik az alapellátásban elindított évi tízmilliárdos fejlesztés, illetve hogy a jövő évi költségvetés már a 2013-as béremeléshez igazítja a mozgó béreket, mint például az ügyeleti díjakat, vagy a túlórákat.
 
  Sok tekintetben pedig a jövő évi költségvetés által biztosított 52 milliárd többletforrás elosztása is elfogadható, ugyanakkor jövőre már nem áll rendelkezésre az az egyébként központi forrásból biztosított 60 milliárd forint, amit a kórházak adósságállományának törlesztésére fordíthattak az intézmények – mondta el a Kórházszövetség elnöke. Velkey György szerint a közellátás továbbra is kritikus színvonalon működik, a magánellátás pedig nagyon sokak számára nem elérhető. Az egészségügyi dolgozók béremelésének forrásai pedig továbbra sem látszanak a költségvetésben – tette hozzá Velkey, megjegyezve egyúttal azt is, hogy a 2016-os büdzsé alapján a várólisták helyzetét tekintve várható majd némi javulás.
 
Forrás: ATV