A vasárnapi zárva tartás legnagyobb vesztesei

Néhány hónapon belül leépítésekre lehet szükség

A vasárnapi zárva tartás hatását is ki lehet olvasni azokból az (előzetes) adatokból, amiket szerdán publikált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – írja a Pénzcentrum.

  Ami a számokból elsőre látszik:
visszaesett az élelmiszer-vásárlás dinamikája, azaz nem nő olyan ütemben a forgalom, mint tavaly
hasonlóan visszesett a bútorvásárlási kedv, azaz itt is csökkent a vásárlás dinamikája
nagyot zuhant a könyvesboltok forgalma
továbbra is tör előre az online vásárlás, a netes kereskedelem (bár az ütem picit itt is megtoprant)
 
Kevesebb élelmiszert vásároltunk
 
 A KSH most csak úgynevezett előzetes adatokat tett közzé, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire hatott a számokra a vasárnapi boltbezárás.
 
 Azt biztosan tudjuk, hogy idén és tavaly egyaránt áprilisban volt a húsvét, igaz, most annyira a hónap elején, hogy a vásárlások egy kis része előrejöhetett március végére. Mindenesetre három statisztikailag mért vasárnap már volt, amikor elvileg zárva tartottak a boltok, ennek hatása esetleg az élelmiszer kiskereskedelemben jelentkezhetett: itt látszik visszaesés.
 
  Az biztos, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem növekedésének üteme visszaesett.
 
  Az élelmiszer kiskereskedelem valójában „élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet” takar, amiben benne vannak a hipermarketek vegyes költései is. Itt lehetséges, hogy a hétvégi nagybevásárlások „impulzus”-jellegű tételei elmaradtak, és ezért csökkentek a mutatók (azaz a „beugrok veszek valamit”, vagy a „bár ezt nem terveztem, de mégis megveszem” jellegű vásárlások nem működnek).

  Május lesz az első olyan hónap, amikor márszinte teljesen össze lehet hasonlítani az idei és a tavalyi évet - csak annyi különbség van, hogy tavaly egy négynapos, idén egy háromnapos hétvégével indult. Éppen ezért továbbra is érvényes, hogy a kiskereskedelmi adatokból csak egy-két hónap múlva tudjuk majd rendesen kihámozni a boltbezárás hatásait.
 
A könyvesboltok megjósolták
 
  Az adatokból jól látszik, hogy eddig milyen sokan vásároltak: a tavalyi év első három hónapjával összehasonlítva 5,3 százalékos visszaesést láthatunk. Ahogy arról cégvezetők korábban beszéltek, a vasárnap tipikusan az a nap, amikor sokan szívesen vásárolnak a könyvesboltokban.

  Kopcsányi Zoltán, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója már egy hónapja arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező vasárnapi zárva tartás 5 százalékos forgalomcsökkenést hozott a Librinek, és az év további részében is ezzel kalkulál a könyvesbolthálózat.
 
  Ha ez a trend továbbra is így maradna, akkor akár néhány hónapon belül leépítésekre lenne szükség az áruházláncnál (és szinte biztosan más könyvesboltoknál is).
 
  Kopcsányi ezt azzal magyarázta: mivel a bérleti díj, a rezsi, a marekting-, illetve a munkaidő-átcsoportosítás (a hét többi napján tovább vannak nyitva a boltok az eddig megszokottnál - a szerk.) miatt a humánerőforrás költsége sem változott, így csak itt lehetne megfogni ezt a nagymértékű kiesést.

  Mivel azonban a Libri jelenleg expanzív, növekedési stratégiát folytat, így erre várhatóan nem lesz szükség. Ezt Kopcsányi Zoltán is megerősítette; az újonnan nyíló boltok ugyanis várhatóan felszívják majd a vasárnapi boltzár nyomán kialakult humánerőforrás-felesleget. Véleménye szerint azonban a piac többi szereplője már nehezebb helyzetben lesz.
 
A minisztérium szerint sikertörténet a vasárnap

  Nagyon kedvező, hogy már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait szerdán az M1 aktuális csatornán.

  Lenner Áron Márk szerint a kedvező fogyasztói bizalomnak köszönhetően az emberek mernek tartós fogyasztási cikkeket vásárolni - tette hozzá.

  Az sem elhanyagolható hatás, hogy a bankok elszámoltatásával a csökkenő törlesztő részletek és az egyszeri visszajáró összegek miatt is nő a háztartások fogyasztása - mutatott rá.

  Lenner Áron Márk hangsúlyozta, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján a zárva tartás bevezetése előtti 9 teljes hét forgalmi átlaga 141 milliárd forint volt, míg a hatálybalépés utáni 10 teljes hét forgalmi átlaga 158 milliárdot mutat. Különösen biztatónak nevezte, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem, azaz a tartós fogyasztási cikkek forgalomnövekedése 8,6 százalékos volt az első négy hónapban.

Forrás: Pénzcentrum