A bevándorlók nem elveszik, hanem hozzák a munkahelyeket

A helyi munkavállalók is jól járnak

A magyar politikai vezetés számára rendkívül tanulságos tanulmány jelent meg a bevándorlásról, ami egészen konkrétan arra a következtetésre jut, hogy a bevándorlók munkahelyeket teremtenek. Méghozzá többet, mint ahányan jönnek! Sőt, emellett emelik a helyi bérszínvonalat is, vagyis a helyi munkavállalók is jól járnak a bevándorlással – írja a Portfolio.hu.

  Minden egyes bevándorló 1,2 munkahelyet teremt, amit ráadásul többnyire a helyiek töltenek be- állítja amerikai adatokon végzett empirikus kutatására hivatkozva Gihoon Hong és John McLaren, akik az Indiana University és a University of Virginia kutatói.
 
   Tanulmányukban arra fókuszáltak, hogy a bevándorlók megérkezésével, illetve az ő általuk megnövelt kereslettel, miként változik meg a vállalatok munkakereslete az adott térségben. A korábbi kutatásokkal szemben így a bevándorlással kapcsolatos kérdéseknek már nem csak azt a részét tárták fel, hogy miként alakul a munkaerőkínálat a bevándorlás hatására, hanem a többi - igen fontos - visszaható tényezőt is.

  Többek között azt találták az amerikai statisztikai hivatal húsz évet lefedő adatbázisára támaszkodva, hogy a bevándorlók által keltett kereslet növeli a helyi béreket (kompenzálva a megnövekedett munkaerőkínálat okozta ellentétes hatást), ráadásul szélesebb körű szolgáltatások megjelenéséhez vezet - ami tehát a helyiek szempontjából is kedvező.

  Eredményeik szerint a legtöbb új munkahelyet a szolgáltatószektorban hozzák létre, illetve a béreket is leginkább itt támogatja a jelenség. Sőt, azt is észrevették, hogy amikor egy városba bevándorlók érkeznek, akkor az sokszor a "natív" munkásokat is odavonzza, ami kedvező jelenségnek tekinthető. Ezért így szerintük a társadalom egésze számára is kívánatosnak tekinthető a bevándorlás.
 
Forrás: Portfolio