A Ferencvárosban él a legtöbb munkanélküli

Durva szakadék Budapesten

Bár Budapest munkanélküliségi rátája sokkal jobb az országos átlagnál, a kerületek között óriási eltérések vannak. A budai kerületekben alig vannak munkanélküliek. A Ferencváros azonban az országos átlagnál is rosszabbul áll – írja a vs.hu.

   A munkanélküliségi, foglalkoztatottsági adatok az elmúlt években mindannyiszor jobbak lettek az összesített adatok szerint. (Ez részben a közfoglalkoztatással is magyarázható, de a közmunkaprogram hatásaitól most eltekintünk.) A hivatalos – április végi – tényadatok szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért országos munkanélküliségi ráta (hivatalos nevén relatív munkanélküliségi mutató) azonban alig változott. Idén áprilisban 6 százalékos volt, ez lényegében megegyezik a tavaly áprilisi 5,95 százalékos adattal, valamint a múlt év egészében mért 6,05 százalékkal.
 
  Az országon belül azonban jelentős a szóródás, vannak olyan megyék – például Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád –, amelyek a legfrissebb adatok szerint két számjegyű rátával rendelkeznek, míg Győr-Moson-Sopron 2 százalék alatti mutatót ért el. Szintén kedvezőnek számít országos szinten a budapesti adat: idén áprilisban 3,16 százalékos munkanélküliségi rátája volt a fővárosnak, amely lényegében fele az országos átlagnak. (Tavaly áprilishoz képest egyébként valamivel rosszabb a legfrissebb budapesti érték, mivel akkor 3 százalék alatt volt a mutató.
 
  A főváros jó eredménye nem meglepő, ugyanis mindig kedvező eredményeket ért el az országos szinthez képest. A Buksza viszont arra volt kíváncsi, hogy a fővároson belül, a kerületek munkanélküliségi rátája hogyan alakult. Az összevetésből kiderül, hogy jelentősek a különbségek.
 

  Ahogy a grafikonon is látszik, a gazdag kerületeknek tartott XII., II. és I. kerületekben a legjobb a helyzet, valamennyi városrészben 2 százalék alatti volt a ráta. Ugyanakkor a kerületek rangsorát záró Ferencváros (IX. kerület) rátája az országos átlagnál is rosszabb (6,62 százalékos). Bár a Józsefváros az 5 százalékot meghaladó értékével jobb az országos átlagnál, a budapesti versenyben ez csak a második leggyengébb érték.
 
Forrás: vs.hu