Vasárnapi nyitva tartás? Megvan a kiskapu

Ter­me­lői pi­a­co­kat nyit­nak a Ba­la­ton parti bol­tok
 
 Ter­me­lői pi­a­co­kat nyit­nak a Ba­la­ton parti bol­tok, hogy va­sár­nap is meg­ve­hes­sék a tu­ris­ták a reg­ge­lit-va­cso­rát, vagy az esti par­ti­hoz szük­sé­ges in­ni­va­lót a pi­ac­cal egy tel­ken mű­ködő ABC-ben. Megoldódni látszik a vasárnapi bolt-nyitva tartás ügye a Balaton partján.  Itt ugyanis a kereskedőket - és nemkülönben az odautazó bel- és külföldi turistákat - fokozottan érzékenyen érintik a hétvégén zárva tartó üzletek. Néhány cégvezető alaposabban tanulmányozta a törvényt és megtalálta a kiskaput – írja a ripost.hu.

Élettársak nem dolgozhatnak
 
  Az egyik, tíznél több élelmiszerboltot üzemeltető céget a Balaton északi partján,  a vasárnapi zárva tartásról  szóló törvény fokozottan érzékenyen érintette, hiszen az árbevétel majdnem 40 százaléka a nyári hónapokban keletkezik, nem kis részben a napsütötte hétvégéken. Az igazgatóság rendkívüli ülésen tekintette át a lehetőségeket. Először az látszott járható útnak, ha a részvénytársaság két tulajdonosa – mindketten férfiak -, élettársi kapcsolatot létesítenek a boltvezetőkkel – akik többségükben hölgyek. Aztán elvetették az ötletet. Nem csak az említett urak feleségei voltak az ügy kerékkötői, hanem a jogszabály is. Azélettársi kapcsolat ugyanis nem elegendő annak bizonyítására, hogy „közeli hozzátartozókról” van szó, akik a tilalmi időben is dolgozhatnak eladóként.
 
Piaccal keresztezik az ABC-t
 
  A megoldás végül termelői piacok nyitása lett.A piacokon lévő kereskedelmi egységek – magyarul élelmiszerboltok - ugyanis nyitva tarthatnak vasárnap is.
 
Meg van a kiskapu!
 
  Így aztán két-három asztalból álló minipiacot hoznak létre. A piac mögött már háborítatlanul vásárolhatnak a turisták az évtizedek óta ott álló ABC-ben. Az engedélyeztetést villámgyorsan elkezdték, s ha a helyi hatóságok elég gyorsak lesznek, akkor egy hónapon belül ki is nyithatnak.
 
Forrás: ripost.hu