Rezsire és ételre megy el a magyar nyugdíj fele

Az Allianz európai felmérése

Rezsire és élelmiszerre költik a legtöbbet a magyar nyugdíjasok - derült ki az Allianz európai felméréséből. Szabó Linda, a biztosító kommunikációs vezetője azt mondta: arányában a norvég nyugdíjasok autóra költenek többet, mint az átlag európai, az osztrák nyugdíjasok pedig a szervezett üdülést kedvelik.

  A magyar nyugdíjasok rezsire költik a legtöbb pénzt - derül ki a 32 európai országra kiterjedő elemzésből. A bevételeik 27,7 százalékát költik rezsire, ezt követi az élelmiszer - ez 24,6 százalékot tesz ki. Nagyjából hasonló az arány Európában is a nyugdíjasok költése. Annyi a különbség, hogy a rezsire ott még egy kicsivel többet, 32,7 százalékot költenek, míg élelmiszerre kicsivel kevesebbet, 17,8 százalékot.

 A rekreációra elég sokat költenek a magyarok, 7,1 százalékot, azonban ez még mindig kevesebb, mint az uniós átlag, ami 8,2 százalék. Azt gondolnánk, hogy az autóvásárlásra a németek szánják a legtöbbet, ők azonban csak a pénzük 3,4 százalékát költik erre, míg a norvég nyugdíjasok költik erre a legtöbbet.

  Ha utazásról van szó, akkor az osztrák nyugdíjasok a szervezett üdüléseket szeretik, a havi jövedelmük 4,3 százalékát költik el erre, míg a dán nyugdíjasok inkább önállóan szervezik az utazásaikat.

  Az öltözködést tekintve azt láthatjuk, hogy a legtöbbet ruhára és cipőre a montenegrói nyugdíjasok költik, ők 6,1 százalékát szánják erre a havi jövedelmüknek. Őket a máltaiak és a Görögországban élő nyugdíjasok követik, a magyarok pedig az átlagnak megfelelő összeget költik.
 
Forrás: InfoRádió