Vécsi: papíron gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség Magyarországon

Új típusú jobbágyrendszert teremtene a kormányjavaslat

A Közmunkások Szakszervezete szerint új típusú jobbágyrendszert teremtene az a kormányjavaslat, amely szerint ezen túl szervezetten vezényelnék a gazdálkodók földjeire a közmunkásokat.

   Vécsi szerint a közfoglalkoztatottakat és a gazdálkodókat is olyan helyzetbe kellene hozni, hogy tisztességes béreket kaphassanak, illetve fizethessenek az elvégzett munkáért. Ez a javaslat ugyanakkor nem csak a közfoglalkoztatottak, hanem a jóindulatú mezőgazdasági vállalkozók számára is elfogadhatatlan – vélekedett az ATV Start műsorában.
 
   A szakszervezeti vezető azt is elmondta, könnyen elképzelhető, hogy 2018-ra valóban eltörlésre kerül a munkanélküli segély, ugyanis már most létezik egy elfogadott törvény, amely szerint a szociális együttműködés keretében a Munkaügyi Központ évente maximum három napra behívhatja a közfoglalkoztatottakat, illetve az álláskeresőket, akik ezeken a napokon munkabért kapnak. Ha pedig a KSH ezen napok alapján készíti a foglalkoztatással kapcsolatos felmérését, akkor papíron gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség Magyarországon – fejtette ki a Közmunkások Szakszervezetének vezetője.
 
Forrás: ATV Start