Változik a munkába járás költségeinek megtérítése

Könnyebb lesz elszámolni az üzemanyagot

Módosítaná a munkába járás költségeinek megtérítését szabályozó rendeletét a kormány. A kabinet hivatalos internetes oldalára felkerült tervezet hatásvizsgálati lapja szerint a változtatásra azért van szükség, mert a munkáltatónak költségvetési szempontból kifejezetten előnyös, ha a munkavállaló a munkába járásra a saját gépjárművel történő közlekedési költségtérítést – amely kilométerenként kilenc forint – választhatja a helyközi MÁV-bérlet vagy a Volán-bérlet 86 százalékos térítése helyett – írja a Napi Gazdaság.

   A jelenlegi jogszabály értelmében alapesetben üzemanyagot akkor lehet elszámolni, ha a lakóhelyhez közel nem jár tömegközlekedési eszköz vagy az túl ritkán közlekedik. A módosító javaslat értelmében a jövőben akkor is járhat gépjárművel való közlekedés után a költségtérítés, ha az azt igénybe vevő munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van. Emellett két pontosítás is bekerült a javaslatba. Míg jelenleg a rendelet úgy fogalmaz, hogy költségtérítés a helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, illetve az elővárosi buszon, HÉV-en utazó dolgozóknak járhat, a módosítás szerint a támogatás ezt követően csak a menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratokon és az elővárosi HÉV-eken közlekedőknek járna.
 
   Idén a tavalyival azonos összegben, 35 200 forintban állapította meg a nemzetgazdasági miniszter a dolgozók hazautazási költségtérítésének felső korlátját. A jogszabályok értelmében a munkába járás fogalmába tartozik a hét végi hazautazás is. A munkáltatónak akkor kell megtérítenie dolgozója munkába járással kapcsolatos költségeit, amennyiben a közigazgatási határon kívülről, helyközi utazással, illetve helyi közösségi közlekedéssel jut el munkahelyére. Akkor is járhat költségtérítés, ha a közigazgatási határon belül található a foglalkoztató telephelye és a munkavállaló lakása, ám a munkahely sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem közelíthető meg.
 
Forrás: Napi Gazdaság