Egy külföldi magyar a bevándorlók integrációját segíti applikációjával

A felhasználó közelében és anyanyelvén beszélő szolgáltatókat kutatja fel

A külföldön élő bevándorlókat segítené egy olyan applikáció, amely a felhasználó közelében és anyanyelvén beszélő szolgáltatókat kutatja fel. Az ötlet egyik fejlesztője, a kolozsvári Jurás Ádám  tudta meg a HVG.

  Szükség van egy orvosra, le kell adni az adóbevallást vagy csak egy fodrász kéne - aki élt külföldön tudja, hogy ezeket a viszonylag egyszerűnek tűnő feladatokat is nagyon nehéz lehet megoldani, ha az ember nem ismeri az ország anyanyelvét. A Münchenben megrendezett Startup Weekend nyertes csapata erre a kihívásra kínál megoldást egy olyan alkalmazás segítségével, amellyel könnyen lehet a felhasználóhoz közel dolgozó, anyanyelvén beszélő szakembereket találni.
 
  A Find the Bear nevet viselő applikáció fejlesztőcsapatának magyar tagja is van. A jelenleg Münchenben élő, de kolozsvári Jurás Ádám. „A csapat egyik tagja, Cesc Barcelonából érkezett Münchenbe közel fél éve, és bár nagy a helyi spanyol közösség, nehezére esett találni spanyolul beszélő fodrászt. Vicces módon sok embertől hallottuk, hogy szülővárosában vágatja le a haját” – mesélte a Pénzcsinálók kérdésére Ádám. Elmondása szerint a különböző országokból érkező csapat minden tagja tudott azonosulni a problémával: "mindenki tudott mondani legalább egy olyan élethelyzetet, amikor vízvezeték-szerelőre, orvosra, autószerelőre lett volna szüksége és egy ilyen szolgáltatás hasznos lett volna".
 
A versenyről
 
  A Startup Weekend egy nemzetközi rendezvénysorozat, amelyet világszerte több városban is megrendeztek már. Az esemény lényege, hogy a részvevőknek csapatokká összeállva 54 óra alatt kell ötletből terméket faragni. A hétvége rendszerint pénteken kezdődik az ötletek 1 perces bemutatásával. A bemutatókat az ötletek úgynevezett validálása követi, ennek során minél több potenciális vásárlóval kell beszélni, vagy találkozni. A vásárlói igények feltérképezése után egy üzleti terv és egy prototípus kerül kidolgozásra. A rendezvény utolsó napján, vasárnap kerül sor a kidolgozott ötletek prezentációjára, amelyet egy zsűri bírál el.
 
Forrás: HVG