Sztrájkra készülnek a Lufthansánál

A tárgyalások kudarcba fulladtak
 
Sztrájk készülődik a Lufthansánál, miután a tárgyalások kudarcba fulladtak a vállalat és a hajózó személyzet között a bérekről és a nyugdíjakról - közölték a szakszervezetek. Egy sztrájk soha sem jön jól a légitársaságoknak, hiszen járatokat kell leállítani sokszor miatta, a forgalmas nyári időszakban pedig különösen fájdalmas lehet – írja a Portfolio.

  Nem folytatja a tárgyalásokat a Lufthansa hajózó személyzetének szakszervezete a társasággal, miután a fizetésekről és nyugdíjakról folytatott megbeszélések során nem közeledtek az álláspontok. Emiatt egyre valószínűbb a sztrájk, amiről ma közölhetnek részleteket - írja a Reuters.

  Eközben a Lufthansa arra készül, hogy visszaül a tárgyalóasztalhoz a hajózó személyzet szakszervezetével. Jelenleg különböző csoportokkal folytat tárgyalásokat annak érdekében, hogy költségeket csökkentsenek és így versenyképesebbek legyenek a diszkont légitársaságokkal és a közel-keleti versenytársakkal.

  A légitársaságoknál komoly következményekkel járnak a sztrájkok, ugyanis járatokat kell törölni sokszor, ami jelentős pluszköltségeket ró a vállalatokra. Különösen fájdalmas lehet egy sztrájk nyáron, ami a legforgalmasabb időszak a légitársaságoknak a nyaralási szezon miatt. A Lufthansánál tavaly is többször sztrájkoltak a pilóták, ami sokba került a német légitársaságnak.

Az első negyedév nyereséges volt a Lufthansánál, ami azonban egy egyszeri tételnek volt betudható: annak, hogy a tervezettnél korában átváltotta a JetBlue-kötvényeit. A cég a diszkont légitársaságok által diktált erős verseny miatt szenved, valamint attól, hogy az erős légiközlekedési szakszervezetek miatt nehézkes a költségcsökkentés.
 
Forrás: portfolio.hu