Az érettségi önmagában sokszor kevés az elhelyezkedéshez

Szakmai tudásra, egyetemi, főiskolai végzettségre van szükség

 A Bosch, a Takata, a Sanmina is fogadja a szakképzett fiatalokat. Azoknak könnyebb az érettségi után elhelyezkedni, akik szakmát is tanultak az elméleti tárgyak mellett. A leghamarabb a hiányszakmát tanulók találnak munkát – írja a minap.hu.

  Több, mint kétezren végeznek a miskolci középiskolákban ebben a hónapban. Elhelyezkedni azok tudnak könnyebben, akiknek a középiskolája valamelyik nagyvállalattal szerződést kötött.
 
  – Az Andrássy Gyula Szakközépiskolában végeztem a gyártósori gépbeállító szakmunkásképzőjében. A Boschban helyezkedtem el, gépbeállítóként fogok dolgozni. Most még betanulásunk van, a három hónap próbaidő alatt megtanuljuk, hogy mi a fortéja ennek a munkának – mondta Vencel Viktor. 
 
  A Bosch mellett a Takatánál, a környező vegyiüzemeknél, és a vállalkozásoknál is szívesen vállalnak munkát a volt diákok.
 
  – Több kisebb nagyobb vállalkozás is fölveszi az itt végzett diákjainkat. Az érettségi után a fiatalok kisebb része megy dolgozni, itt jellemzően már egy kialakított karrierterv birtokában választják a lehetőséget, többnyire sokszor saját vállalkozásnál – nyilatkozta Kovács János, az Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatója. 
 
  A fiatalok elhelyezkedési esélye attól is függ, hogy milyen szakmát tanultak.
 
  – Vannak sajnos olyan területek, ahol az elhelyezkedés nehéz, vagy legalább is nem azonnali lehetőségeket biztosít. Ennek kapcsán én azt gondolnám helyesnek, hogy mindenki próbálja a kamara által közzétett szakmai jegyzéket tanulmányozni, ami egy erős munkaerőpiaci felmérésen alapul, és jelzi a hiányszakmákat is – mondta Bihall Tamás, a BOKIK elnöke.
 
  A Kamara elnöke hozzátette, hogy az érettségi önmagában sokszor kevés az elhelyezkedéshez. Konkrét szakmai tudásra, vagy egyetemi, főiskolai végzettségre van szükség a munkaerő piacra való belépéshez.

Forrás: minap.hu