Ügyészségi vizsgálatot kért a VDSzSZ Szolidaritás alelnöke

Bárány Balázs „szövevényes kapcsolatokról” beszél


Az ügyészséghez fordult Bárány Balázs, a VDSzSz (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke, hogy vizsgálja meg a VDSzSz és a Liga Szakszervezetek, valamint különböző alapítványok között fennálló gazdasági kapcsolatokat. Az érdekvédelmi alelnök a szakszervezetek.hu megkeresésére nem kívánta részletesebben kifejteni, milyen gyanúval kereste meg a vádhatóságot, mondván, hogy a VDSzSz honlapján fellelhető bejelentése „a tagságnak, és nem a világnak szól”.

A VDSzSz Szolidaritás elnökségének június közepén tartott ülésén Bárány Balázs tájékoztatta elnökségük tagjait arról, hogy elnöki jogkörében eljárva áttekintette a VDSzSz Szolidaritás gazdasági helyzetét, és több levélben is megkereste Gaskó Istvánt a VDSzSz volt elnökét, hogy „rendezzék soraikat”. Mivel nem sok sikerrel járt – ahogy fogalmazott – „kénytelen volt felkérni” a VDSzSz Számvizsgáló Bizottságát, hogy visszamenőlegesen, tételesen ellenőrizze a szakszervezet gazdálkodását 2008-tól mostanáig – mondja el az érdekvédelmi alelnök a VDSzSz honlapjára feltett videóban.

Bárány Balázs ezeken felül bejelentette, hogy – mivel a VDSzSZ-ben nem áll rendelkezésre kellő kapacitás a különböző, szövevényes kapcsolatrendszerek feltárására – az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálja meg a VDSzSz gazdálkodását. Mint elmondta, a Munka Világa Alapítvány, a VDSZSZ, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Liga Akadémia Alapítvány közötti kapcsolatok feltárását várja az ügyészségtől. Reményei szerint ez a vizsgálat segíti a VDSzSz-t abban, hogy anyagi stabilitását tovább erősítse, a kintlévőségeire pedig megfelelő biztosítékokkal rendelkezzen mindaddig, amíg azok nem térülnek meg – tette hozzá.

A VDDSzSz Szolidaritás elnöksége a belső vizsgálat elindítását, illetve az ügyészség megkeresését is tudomásul vette, illetve támogatta – jelentette ki Bárány Balázs, hozzátéve, hogy indítványára két ellenszavazat érkezett.

Utalt az újra kiírt elnökválasztásra is, amikor azt mondta: július 9-e után jóval kevesebb energiát kell majd fordítaniuk a belső ügyeik rendezésére. A május 8-ai tisztújításon ugyanis az addigi elnök Gaskó István egyedüli jelöltként csupán a voksok 37 százalékát szerezte meg. Gaskó a múlt héten azt nyilatkozta, hogy „rasszista, antiszemita, Jobbikhoz köthető emberek szervezkedése” áll amögött, hogy májusban nem választották újra az érdekvédelmi szervezet elnökévé. A VDSzSz Szolidaritás visszautasította a vádakat, Bárány Balázs pedig azt javasolta Gaskónak, hogy keressen pszichiátert. A szakszervezetek.hu kérdésére csupán annyit mondott, hogy „a VDSzSz meg fogja tenni Gaskóval szemben, amit ilyenkor tenni kell”.

A videó itt tekinthető meg, a vizsgálatok megindításáról szóló rész 2:30-tól. kezdődik.