Nem maradt pénz a rendvédelmisek illetményemelésére

2016. helyet csak 2019-től alkalmazzák az új rendszert

A rendvédelmi életpályamodell bevezetése előtt szükséges és elengedhetetlen változtatásokat tartalmaz a kedden elfogadott rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabály-módosítás - közölte a Belügyminisztérium.

    A tárca MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az áll: az új illetményrendszert úgy alakították ki, hogy az öt év alatt összesen átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztést tegyen lehetővé, és ne csak a 2015 második féléve vonatkozásában meghatározott, átlagosan 30 százalék mértékű illetményemelkedést biztosítsa.

    Emlékeztettek: az eredeti törvény egy rövid, mindössze féléves átmeneti időszakot követően, már 2016. január 1-jétől az új illetményrendszer alkalmazását rendelte el. A kedden elfogadott törvénymódosítás célja, hogy az eredetileg is meghatározott ütemezés szerint a 2019. január 1-jei dátumhoz igazítsa az új illetményrendszerre történő végleges áttérés napját, ezzel garantálva, hogy az új törvény által biztosított lehetőségek alapján 2019-től ténylegesen megvalósulhasson az átlagosan 50 százalékos mértékű illetményemelkedés.

    Hozzáfűzték: a bérfejlesztés idei évre eső részére a költségvetési törvényben a Magyar Honvédség és a rendvédelem állománya részére összesen 44 milliárd forint céltartalékot különítettek el.

    A szintén kedden elfogadott költségvetési törvény a rendvédelmi életpályával kapcsolatos többletjuttatások, valamint az azokhoz kapcsolódó járulékok és adó kifizetésére 93 milliárd forintot biztosít, amely megfelelő fedezetet jelent az ütemezett illetményemelés végrehajtására - írták.