Marasztalják a vendéglátós szakembereket a Balatonnál

Európának termeljük a képzett szakácsokat, pincéreket

Drámai méreteket ölt az elvándorlás a szezonális vendéglátásban dolgozók körében. A szakmai szervezetek azért küzdenek, hogy a szakemberhiány nyáron ne okozzon fennakadást – írja a Napi Gazdaság.

  Korábbi éveknél is súlyosabbá vált a szakemberhiány a hazai turisztikai övezetekben. A környező országok ugyanis tömegesen hirdettek meg korábban állásokat kifejezetten magyar vendéglátóknak.
 
  – Lényegében Európának termeljük a képzett szakácsokat, pincéreket. Mostanra jelentős méreteket öltött az elvándorlás más országok üdülőövezeteibe. Ráadásul egyre többen vannak, akik nem csupán a téli vagy a nyári hónapokra szegődnek el a szomszédba, hanem egész évre marasztalják őket – mondta lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke. Antalffy Gábortól megtudtuk: az itthon jellemzően minimálbérre bejelentett dolgozók valós jövedelméről nehéz hiteles képet kapni. Egy pincér például forgalomtól függően havonta átlagosan 50-100 ezer forinttal többet visz haza egy osztrák vendéglátóhelyről, mint egy balatoni étteremből. A szakácsok esetében hasonló különbségek lehetnek, habár nekik ennél is vonzóbbak a stabilabb munkakörülmények.
 
  – Nemrég akadt olyan tanfolyamunk, amelyen a résztvevők háromnegyedének már volt külföldi állásajánlata, csupán a szakmai ismeretekért jelentkeztek hozzánk – fogalmazott a Kisosz elnöke. Mint mondta, vállalkozók is akadnak, akik a Lajtán túl próbálnak szerencsét. A kifejezetten magyaros hangulatot kínáló éttermek ugyanis nagy népszerűségnek örvendenek az osztrák turistaövezetekben. A jelenség már tavaly is komoly problémát okozott. Akkor a nyár elején Romániában és Szlovákiában toborozták a tóparti büfék dolgozóit, akiknek azonban egész más területen volt szakmai jártasságuk. Ez a szolgáltatás színvonalának rovására ment.
 
  Az érdekképviselet ebben az évben külön akciótervet dolgozott ki, hogy hazai pályán tartsa a szakembereket. A jelentkezőknek a nyári szezonra itthon szerveztek munkát, míg a téli időszakban Ausztriában biztosították a folyamatos megélhetés lehetőségét. Emellett továbbképzéseket tartanak, amivel olyan ismereteket adnak a szakmabeliek kezébe, amelyekre a magyar piacon is nagy a kereslet. A szövetség a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programmal is igyekszik megfékezni a szakképzettek elvándorlását. A fiatalok főként kávézót, bárt vagy kocsmát nyitnának.

Forrás: napigazdasag.hu