Valami furcsa történt májusban a munkaerőpiacon

Váratlanul sokan kiszorultak a munkaerőpiacról májusban

A legfrissebb statisztika nagyon ritkán látott fejleményről árulkodik. Bár az év ezen szakaszában minden téren javulást mutatnak a számok, váratlanul sokan kiszorultak a munkaerőpiacról májusban – írja az mfor.hu.

  Májusban áprilishoz képest kicsivel több mint 30 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, 384,7 ezren voltak. Ez az egy évvel korábbinál majdnem 130 ezer fővel kevesebb, és tavaly szeptember óta a legjobb adatnak számít.
 


  Az álláskeresőkön belül azonban a tartósan állástalanok körében emelkedést láthatunk, számuk ugyanis közel 9 ezer fővel 109 ezerre emelkedett, ami tavaly július óta a legnagyobb létszám. Ez a folyamat meglehetősen furcsa és szokatlan. Az év ezen szakaszában ugyanis a munkaerőpiac általában folyamatos javulást mutat, részben azért mert beindulnak a szezonális építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek, részben pedig azért, mert a közfoglalkoztatási programok már javában dübörögnek. Utóbbiak pedig a tartósan állástalanoknak és a szakképzetlen munkaerőnek nyújtanak elsősorban foglalkoztatási lehetőséget.
 


  Egyrészt épp emiatt is meglepő a mostani növekedés, másrészt a folyamat szokatlanságát jól jelzi, hogy 2004-ig visszamenőleg - tehát az elmúlt 11 évben - mindössze egyetlen egyszer emelkedett áprilisról májusra a tartósan állástalanok létszáma, 2012-ben. Igaz, akkor „csak” 2,2 százalékos volt a növekedés mértéke szemben a mostani 8,6 százalékkal.
 
  A meglepő változás mellett azonban egy rekordról is árulkodnak a statisztikák, hiszen az ellátás nélküli állástalanok száma 200 924 főre csökkent májusban a korábbi 222 ezerről - egy évvel ezelőtt még 294,7 ezren voltak. A friss adat pedig történelmi mélypontnak számít, legalábbis mióta adatok  rendelkezésre állnak, 2010 augusztusa óta még egyszer nem voltak ilyen kevesen.
 
Visszavett a tempóból a közmunka
 
  Ami az új munkahelyeket illeti, májusban jócskán visszavett a tempóból a közfoglalkoztatás, hiszen állami támogatással mindössze 23 700 új munkahely jött létre, az előző havi 48 után. Ezzel párhuzamosan 17 540 új munkahelyet jelentettek be a piaci szereplők, ami nemcsak az előző havi 15 432-t de az előző évi 16 207-et is meghaladj. Idén egyébként a májusi adat számít a legmagasabbnak a piaci munkahelyteremtés szempontjából.
 
  Összesen tehát májusban 41 240 új munkahely jött létre hazánkban.


Forrás: mfor.hu