A Munkástanácsok üdvözli a kormány minimálbér-emelési várakozását

5,5 százalék

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megelégedéssel fogadja a kormánynak a jövő évi minimálbér-emeléssel kapcsolatos várakozását - reagált a munkavállalói érdekvédelmi szervezet arra, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön 5,5 százalékos minimálbér növekedést helyezett kilátásba 2016-ra.

    Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a Munkástanácsok a javaslatot „a közszférára vonatkozó jövő évi kormányzati bérintézkedések melletti elkötelezettségként” értékeli.

    „Mivel annak hátterében a gazdaság egészére vonatkozó kedvező növekedési előrejelzések húzódnak meg, az 5,5 százalékos mértéket a versenyszférában is irányadónak tekintjük a munkaadókkal folytatott bértárgyalásokon” - áll a közleményben.

    A Munkástanácsok szerint a minimálbér ilyen mértékű emelésével kezdetét veszi az a bérfelzárkóztatási folyamat, amely nemcsak a minimálbért, hanem a magyar munkavállalók átlagos béreit is közelíti az európai átlaghoz.

    Lázár János kijelentésével kapcsolatban a Miniszterelnökség sajtóirodája csütörtökön azt közölte, hogy a Kormányinfo sajtótájékoztatón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik majd döntés, várhatóan az év utolsó hónapjaiban.

    Hozzátették: a Miniszterelnökség ugyanakkor nem zárja ki, hogy 2016-ban akár 5,5 százalékos is lehet a minimálbér összegének növekedése, hiszen a magyar gazdaság mutatói kiválóak és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése is alátámaszthatja ezt a várakozást.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség csütörtökön úgy reagált, hogy készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy Lázár János javaslata legfeljebb kiindulási alap lehet a tárgyalásokon, ennél a szakszervezet magasabb, 9 százalékos emelést szeretne elérni.

    Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára ugyanakkor elhamarkodottnak tartotta a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést. Nem tartotta szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, „bemondják a végeredményt” - fogalmazott.