Visszautasíthatatlan ajánlat kényszeríti az embereket

Közmunkások napszámban

Összekötnék az önkormányzatokat és a vállalkozókat – már ami a munkaközvetítést illeti. A közfoglalkoztatásról szóló törvénymódosítás értelmében a közmunkásokat a települések vezetői kiközvetíthetik nyári idénymunkára (például gyümölcsszedésre vagy más mezőgazdasági munkára), amennyiben a gazdák igényt tartanak a munkaerőre – olvasható a Szabad Földben.
 
   A közmunkásoknak nem érdemes visszautasítaniuk az ajánlatot, mert aki így tesz, a közmunkából is kizárhatják. A kormány álláspontja szerint a feketézést szeretnék visszaszorítani, illetve a munka piacára vezetnék vissza ezzel a lépéssel a közmunkásokat. Az ellenzék szerint azonban a kényszerítéssel csak kiszolgáltatottá teszi az alkalmi munkavállalókat. Akik – miután a feladatot nem utasíthatják vissza – bizonyára a legalacsonyabb órabérben dolgoznak majd.
 
  Sérti az egyenlő bánásmód elvét, növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát a közfoglalkoztatási törvénytervezet másik módosítása (három hónapra kizárná a közfoglalkoztatási rendszerből azokat, akik felmondanak munkahelyükön vagy közös megegyezéssel hagyják ott munkahelyüket) a JÓL-LÉT Alapítvány, a Magyar Női Érdekérvényesítő és más civil szervezetek állásfoglalása szerint. Az alapítvány tapasztalatai azt mutatják, a hátrányos munkaerőpiaci megkülönböztetés leginkább a nőket veszélyezteti, közöttük is a gyerekvállalás előtt állókat, a kisgyerekeseket, illetve az ötven év felettieket. Sokszor előfordul, hogy a gyermekgondozásból a munka világába visszatérni próbáló nőt a munkáltató közös megegyezéssel „engedi útjára”, mondván, a kisgyerek mellett amúgy sem tudná rendesen ellátni feladatait. Pintér Sándor rendeletével most ők kerülnének még rosszabb helyzetbe.

Forrás: Szabad Föld