A migránsok munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazzák osztrák gazdasági szervezetek

A minisztérium nem támogatja az ötletet

A migránsok munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazzák osztrák gazdasági szervezetek, a munkaügyi és szociális minisztérium azonban nem támogatja a munkaerőpiac migránsok előtti megnyitását.

    Az Osztrák Gazdasági Kamara és az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége azt szorgalmazta, tegyék lehetővé, hogy a menekültek könnyebben jussanak munkához Ausztriában - olvasható a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában. A német példa alapján azt javasolják, hogy akkor vegyenek fel migránsokat, ha ugyanarra a munkára sem osztrák, sem uniós állampolgár nem pályázik. A kamara szociálpolitikáért felelős részlegének vezetője szerint Ausztriában a növekvő munkanélküliség ellenére szakképzett munkavállalókat keresnek, számos bevándorló pedig képzett munkaerő.

    Rudolf Hundstorfer szociális miniszter szerdán arról beszélt egy gazdasági tanulmány eredményeire hivatkozva, hogy nem támogatja a munkaerőpiac megnyitását a migránsok előtt, mivel az csak tovább növelné az amúgy is nagy munkanélküliséget Ausztriában. A Wifo osztrák gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint a munkanélküliség rövid távon 0,23 százalékponttal növekedne, amely 33 ezer menekültkérelemmel számolva mintegy tízezer plusz munkakeresőt jelentene 2015-ben. A belügyminisztérium már 70 ezer kérelemmel számol az idén, ezért a tárcavezető indokolatlannak nevezte a piac megnyitását.

    Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) júniusi adatai szerint a 87 613 regisztrált külföldi munkanélküliből 17 122 migráns, a legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A migránsok három hónap tartózkodás után vállalhatnak ideiglenesen munkát Ausztriában.

    Júniusban a munkát keresők száma 381 898 volt, amely az előző év hasonló időszakához képest csaknem nyolcszázalékos emelkedés, a növekedés leginkább Bécsben, Alsó- és Felső-Ausztriában volt tapasztalható.

    A Der Standard című osztrák lap csütörtöki beszámolója szerint a traiskircheni menekülttáborban csaknem 1700-an vannak napnyugta után az utcákon, mindezt vallási megfontolásból, a muzulmán böjti hónap, a ramadán miatt teszik, s a közelben lévő mecsethez zarándokolnak. A ramadán ideje alatt a táborban a reggelit és ebédet elvihető csomagban, míg meleg ételt este kilenc órakor kapnak.

    Az osztrák belügyminisztérium közlése szerint jelenleg Traiskirchenben 2700 ember van, közülük 1820-an állandó befogadóhelyen, 480-an sátorban laknak, és 400 embernek nincs ágya. Traiskirchenben szerdán csaknem húsz migráns ülősztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon az elhelyezési körülmények miatt. A megmozdulás békésen zajlott le.

    Eközben az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője, Reinhold Lopatka elképzelhetőnek nevezte az ideiglenes határzár bevezetését is. A politikust a Die Presse című lap olvasói kérdezhették online, a kérdések leginkább a menekültüggyel kapcsolatban érkeztek. A frakcióvezető kiemelte: szolidáris megoldásra és uniós szintű kvótára van szükség.

    A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

    Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában, 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.