Eltörölnék az állami vezetők bérplafonját

Kétmilliós maximum

 Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke interjút adott múlt héten a Napi Gazdaságnak, amelyben az állami vezetők fizetésének jelentős mértékű emeléséről tett említést.

  Domokos szerint az ÁSZ által készített javaslatcsomag legösszetettebb része a köztulajdonban álló cégek vezetőinek javadalmazásának módosítása. A felvetés szerint ugyanis az érintettek bérezését közelíteni szükséges a magánszféra cégvezetőinek fizetéséhez, aminek egyik eszköze az lenne, hogy a lehetségesen adható prémium összegét bevonnák az adott vezető fizetésébe. Ez pedig nem jelent mást, minthogy eltörölnék a gazdasági válságra való hivatkozással bevezetett 2 millió forintos bérplafont a MÁV, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vagy a Szerencsejáték Zrt. és más hasonló cégek vezetőjének esetében.
 
A nagyobbik kormánypártnak egyébként már eddig is meggyűlt a baja a bérmaximalizálás intézményével.

 Az MSZP már 2011-ben kifogásolta, hogy egy kiskapu kihasználásának segítségével Szijjártó Péter és Budai Gyula minden hónapban beveri a fejét ebbe a két millió forintos bérplafonba. A másik emlékezetes eset az volt, amikor a kormány körömszakadtáig küzdött azért, hogy a bérplafon Simor Andrásra, a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökére is vonatkozzon. Holott az Európai Unió egyik fontos gazdaságpolitikai alapelve a jegybanki függetlenség, amibe a jegybank elnökének fizetésének csökkentése nehezen illeszthető bele.