Álláskeresés a diploma után

A fiatalok 42%-a talál munkát, kevesebb, mint 6 hónapon belül

Az államvizsga fáradalmai és a diplomaosztó buli után jön a szokásos kérdés, hogyan tovább? Válaszként azonnal megjelenik a diplomás munkanélküliség gondolata. Sajnos ez egy létező jelenség, ezen az átmeneti időszakon nagyjából minden friss diplomás átesik – írja a mon.hu.

  A legfontosabb, hogy mindig tervezz előre. A legjobb döntés, ha még a záróvizsga előtt megpróbálsz állást keresni. Ez bizony nem könnyű feladat, egyrészről teljes erőddel a vizsgára koncentrálsz, másrészről pedig pár hirdetés elolvasása után jön a pánik. Rengeteg hirdetésben kikötésként szerepel a „minimum két éves tapasztalat”. Egy frissen végzett számára szinte lehetetlen feltétel, hiszen a legjobb egyetemek is maximum 6 hónapos szakmai gyakorlatot biztosítanak.
 
  Azonban ne csüggedj! Szerencsés esetben a szakmai gyakorlati helyeden az iskola elvégzése után is igényt tartanak rád, de ha mégsem, azért akadnak szép számmal pályakezdőket váró álláshirdetések is.
 
  Regisztrálj egy online állásportálra, tölts fel önéletrajzod és a siker nem marad el. Ajánljuk a személyre szabott állásértesítő beállítását, hiszen így akár naponta értesülhetsz a számodra érdekes friss ajánlatokról.
 
  Manapság az álláskereső fiatalok 42%-a talál munkát, kevesebb, mint 6 hónapon belül.
 
  Másik megoldás, ha már a végzés előtt jelentkezel egy másik szakra, kiküszöbölve ezzel a munkanélküliség esélyét. A későbbiekben pedig profitálhatsz az új ismeretekből, melyek remélhetőleg segítik majd az elhelyezkedést.
 
  Előfordulhat, hogy ennek ellenére sem sikerül munkát találni és az idő szorít, mert gondoskodnod kell magadról. Ilyenkor a fiatalok általában nem a végzettségüknek megfelelő területen helyezkednek el. Többnyire ekkor kerül sor a külföldi szerencsepróbálásra. Mára már trendé vált a 20-30 évesek között a külföldi munkavállalás. Ezekben az esetekben a pályázók szinte soha nem a tanult szakmai területen helyezkednek el. A legtöbbször ez csupán csak egy átmeneti állapotot jelent, melyben a nyelvtanulás mellett, a későbbi anyagi biztonság megteremtése a cél. A külföldi munka nem kényszer, soha ne így fogd fel, inkább, mint egy hatalmas kalandot, amit képességekben, tapasztalatban és anyagilag is gazdagabban tudsz befejezni, miközben még jól is érezheted magad.

Forrás: mon.hu