Jön az újabb hőségrazzia

Akik nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, komoly bírságra számíthatnak

A hétvégén ismét hőségriadó várható, így azok a cégek, akik nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, komoly bírságra számíthatnak. A legutóbbi ellenőrzések során a munkáltatók harmadánál találtak hiányosságokat. Az építkezéseket ellenőrizték kiemelten, és 81 mulasztást állapítottak meg a hatóságok.

 A hétvégére ismét kánikulát jeleznek előre a meteorológusok, amire a cégeknek sem árt felkészülniük, legalábbis ha el szeretnék kerülni a munkavédelmi bírságot. A múlt heti hőségriadó idején az ellenőrzött munkaadók harmada nem tartotta be az előírásokat  – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó azonban hozzátette: az utóbbi években egyre ritkábban hagyják figyelmen kívül a cégek a munkavédelmi szabályokat.
 
  A munkavédelmi hatóságok országos akciója július 6–8. között zajlott le. Az első két napon a hatóságok 183 munkaadót ellenőriztek, és az általuk foglalkoztatott 1769 dolgozó közül 577-en szenvedték meg azt, hogy munkáltatójuk mellőzte a nagy melegben való munkavégzésre vonatkozó munkavédelmi szabályok betartását.
 
   A legtöbb ellenőrzést a fővárosban, Bács-Kiskunban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végezték a megyei kormányhivatalok ellenőrei, elsősorban az épület-, út-, közműépítéseknél, mezőgazdasági munkáknál, csatornakarbantartásoknál. Emellett a pékségek, sütőipari munkahelyek, textilipari gyárak, és a különféle raktározási tevékenységgel foglalkozók számíthattak a hatóságok kiemelt figyelmére.
 
  Hiányosságokat azért szép számmal találtak az ellenőrök: 81 esetben állapítottak meg klímakörnyezettel kapcsolatos mulasztásokat, igaz, ezek már olyanok voltak, mint például az, hogy a védőital elfogyasztásához nem adtak poharat, nem megfelelő hőmérsékletű volt a védőital, az esetek ötödében pedig hiányzott a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra vonatkozó kockázatbecslés, munkavédelmi oktatás. Mind­össze négy esetben tapasztalták azt, hogy a munkaadó egyáltalán nem biztosított védőitalt a dolgozóknak a kánikulában.
 
  Ebből két esetben közfoglalkoztatásról volt szó, így a dolgozók a saját italukat fogyasztották vagy a köztéri ivókutaknál tudtak inni. Ezekben az esetekben a felügyelők hiányosságmegszüntető határozatban intézkedtek, illetve figyelemfelhívással éltek a munkáltatók felé. A kormányhivatalok jelentései szerint a Start mezőgazdasági közmunkában foglalkoztatottak esetében a rendkívüli hőségre való tekintettel több munkahelyen a munkakezdés idejét reggel nyolcról hatra módosították, így a délutáni hőségben már nem volt munkavégzés. Az ellenőrzés során akadtak pozitív tapasztalatok is, egy ivóvízhálózat rekonstrukcióját végző munkáltató például minden szabadtéri tevékenységet felfüggesztett a hőségriadó idejére.
 
Forrás: Pr7/NG