Nem csitul a belviszály Gaskó körül

Az új VDSZSZ-vezetés szalonképtelenné nyilvánította az érdekvédőt

Tovább folyik az adok-kapok a VDSZSZ Szolidaritás elnöki posztját elveszített Gaskó István és a szakszervezet új vezetése között. Az új elnök, Halasi Zoltán „szalonképtelennek” nevezte Gaskót, ami azért lehet érdekes, mert ha esetleg kizárnák a VDSZSZ-ből, a Liga-elnökségnek is búcsút mondhat Gaskó István, noha még két éve biztosan lenne a konföderáció élén – írja a Magyar Hírlap.
 
  Megírtuk, a július 9-i, megismételt tisztújításon Gaskó István helyett Halasi Zoltánt választotta elnökké a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás. Az új választásra azért került sor, mert májusban az akkor egyedüli jelöltként induló Gaskó – meglepetésére – csupán a szavazatok harminchét százalékát szerezte meg. A két hónapig az elnöki jogköröket gyakorló Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnök a szakszervezet korábbi gazdálkodásának áttekintése után az ügyészséghez fordult, a más szervezetekkel – így például a Liga-konföderációval – való „szövevényes kapcsolatok” kivizsgálását kérve. A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya a kérelmet részben elutasította, azzal az indoklással, hogy a szakszervezetek működésének vizsgálatára nem terjed ki az ügyészi ellenőrzés hatálya. Másrészt a Munka Világa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Liga Akadémia Alapítványra vonatkozóan a kérelmet elbírálásra, a „büntetőjogi vonatkozásaiban történő állásfoglalásra” más, az ügyben hatáskörrel rendelkező főügyészségi osztályok részéré továbbították.

  Halasi végül a szavazatok 93,55 százalékát szerezte meg, Gaskó a voksolás közben távozott, mivel nem kapott szót. „Az engem és a szervezetet ért igaztalan vádakra szerettem volna tisztességgel válaszolni, de a szavazás előre le volt osztva” – közölte.

  Gaskó István mindettől függetlenül továbbra is a Liga Szakszervezetek elnöke, így „utóvédharcokra” nyilvánvalóan számítani lehet, ezt jelzi többek között a Liga blogján a közelmúltban megjelent írás is. Ebben szó esik arról, hogy a VDSZSZ Szolidaritás új vezetése a küldöttgyűlés után közvetlenül, testületi döntés nélkül kirúgott hat munkatársat, és ügyészségi beadványukban megtámadták a Ligát és a Munka Világa Alapítványt, „amely több százmillió forintos támogatást nyújtott annak érdekében, hogy a VDSZSZ társtulajdonosa lehessen az Ajtósi Dürer sori székháznak”. Ezenkívül „megtámadták a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt, amely az üdültetés népszerűsíté­séért jelentős díjazást fizetett a szakszervezetnek, és az érdeklődő tagok mindegyike az alapítvány segítségével csaknem ingyenes üdülést vehet igénybe” – írták.

 Felróják továbbá Bárányéknak, hogy bejelentést tettek a Liga Akadémia Alapítvány ellen is, amely amellett, hogy „színvonalas képzéseket szervezett a VDSZSZ Szolidaritás tisztségviselőinek, munkalehetőséget adott a szakszervezet néhány munkavállalójának is”. Hozzáteszik, Bárányék feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a VDSZSZ Szolidaritás szerintük elkülönített számlán levő sztrájkalapja eltűnése tárgyában, miközben ők szavazták meg, hogy a szakszervezet kölcsönt nyújtson a Ligának. Sérelmezik azt is, hogy Gaskó programja nem jelenhetett meg a Vdszsz.hu honlapon a választás előtt, csupán Halasié.

  Gaskó István több fórumon is azt hangoztatja mostanában, hogy alaptalanok az őt ért vádak, ráadásul az összes gazdasági cselekményt jóváhagyta a küldöttgyűlés, az elnökség és a számvizsgáló bizottság. Bárány Balázs viszont lapunknak arról beszélt, munkakapcsolatuk és barátságuk ellenére nem látott bele a döntésekbe, ezért megdöbbentették azok az iratok, amelyeket a gazdálkodás vizsgálatakor talált.

  Halasi Zoltán pedig közölte, a továbbiakban nem kívánnak a Liga – úgymond – házipénztára, hitelintézete lenni, s a megújulás része „a despotizmus, gőg és arrogancia felszámolása”. A Kossuth rádió 180 perc című műsorában nemrég kijelentette, a volt elnök nemtelen vádjaival szalonképtelenné tette magát, nem volt párbajképes. Halasi beszélt arról is, az a szimbiózis, amely a Ligával fennállt, nem volt tartható, a VDSZSZ nem akarta tovább segíteni az anyagi problémákkal küzdő konföderációt, miközben Gaskó további tagszervezeti támogatásra vonatkozó indítványt terjesztett elő.

  Gaskó Istvánt a Liga elnökévé legutóbb 2013 decemberében választották meg, akkori felhatalmazása négy évre szól. A poszt betöltésének nem feltétele a tagszervezeti elnöki pozíció. Az alapszabály szerint továbbá az – a megbízási idő lejártán kívül – megszűnhet visszahívással – ezt a tagszervezetek egyharmadának kell kezdeményeznie –, lemondással, az elnök tagszervezetében való tagsági viszony megszűnésével vagy a tagszervezete Liga-tagságának megszűnésével. Tehát ezek alapján Gaskó elveszítheti Liga-elnöki posztját úgy is, ha kizárják a VDSZSZ Szolidaritásból, vagy ha a szakszervezet elhagyja a Ligát.
 
Forrás: Magyar Hírlap