Megússzák az online kasszát a taxisok és a fodrászok

Nem indokolt és nem életszerű

Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte – válaszolta arra a kérdésre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy kiterjesztik-e a szolgáltatókra, például a fodrászokra, a kozmetikusokra és a taxisokra az online pénztárgépek rendszerét – olvasható a Világgazdaságban.

  Az új rendszer bevezetése a kereskedelemben több tízmilliárdos bevételi többletet eredményezett a költségvetésnek, fehérítette az ágazatot. Orbán Viktor kormányfőnek viszont az az álláspontja – hangsúlyozta Lázár –, hogy a kiterjesztés nem indokolt és nem életszerű. A kormány egyedül azt vizsgálja majd meg, hogy az online ellenőrzési rendszerbe bekapcsolhatóak-e a kaszinók. A miniszter szerint a kaszinókban azért nem kell pénztárgép, mert ott nincs bizonylatadási kötelezettség, és ráadásul a tevékenységük áfamentes is.
 
  A sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette, hogy a kormány öt év alatt időarányosan teljesítette a vállalt munkahelyteremtést is. Szerinte ugyanis most félmillióval több a munkavállaló, mint öt éve, miközben a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra süllyedt. A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak száma 2010 március–májusban 3,709 millió volt, míg az idén ugyanakkor 4,165 millió. Más kérdés, hogy a foglalkoztatottak ezen adataiban megjelennek a külföldön dolgozó, leginkább az oda ingázó, itthon (is) élő magyarok, mintegy 110 ezren. Ezenkívül a statisztikában a közfoglalkoztatottak is az alkalmazásban állók adatait gyarapítják: májusban több mint 150 ezren voltak. A KSH szerint egyébként az öt főnél többet foglalkoztató cégeknél májusban 2 millió 854 ezer állás volt betöltve, ami az öt évvel ezelőttinél éppen kétszázezerrel nagyobb. Ebből a számból is le kell vonni azonban a közfoglalkoztatottak 150 ezres tömegét.
 
  A kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás – közölte Lázár. A kormány a jövő kedden tekinti át a határzár kérdését, ekkor születhet döntés a technikai megvalósítás módjáról is. Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Mórahalmon a kerítés mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kivitelezés 10-12 helyszínen kezdődhet el, és november végéig fejeződhet be az építkezés. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt. Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt közölte, az idén 81 333 határsértő érkezett Magyarországra.
 
Forrás: Világgazdaság