Minden Tesco dolgozó megkapja a szakmai bérminimumot

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete:

Lezárultak a béremeléssel kapcsolatos egyeztetések a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Tesco között. A szakszervezet közleménye szerint nőnek a dolgozók béren kívüli juttatásai és minden dolgozó megkapja a szakmai bérminimumot.

  A szakszervezet közleménye szerint a Tesco idén bérrendezést hajt végre a minimálbér közeli keresetű munkavállalók körében, melynek eredményeként minden munkavállaló megkapja a szakmai bérminimumot. Ez a minimálbérhez, illetve a jelenlegi béréhez képest jelentős (akár 10-15 százalék) emelkedést jelent mintegy 6000 munkavállaló számára.
 
  A bérrendezéssel párhuzamosan minden egyes munkavállalónak 30 százalékkal emelik a béren kívüli juttatások mértékét, ami nettó 3400 forint jövedelemnövekedést jelent. Ez, amellett, hogy meghaladja jó néhány korábbi év nettó béremelését, az eladói béreket figyelembe véve 2-5 százalék közötti átlagbér-emelkedést jelent.
 
  A tárgyalások során a szakszervezet üdvözölte a vállalat döntését, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek a bérrendezésnek az eredményeképpen a korábban is szakmai bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók és a most megemelt bérezésű dolgozók között bérfeszültség alakulhat ki. A KASZ képviselői javaslatot tettek arra, hogy a vállalat arányosan emelje meg a jelenleg is szakmai bérminimumot, vagy ennél többet kereső dolgozók bérét is, ám az idei évben bérrendezésre fordítható központilag jóváhagyott keretösszegből ezt már nem lehetett megvalósítani - derül ki a közleményből. A vállalat képviselői a KASZ szerint megértették a helyzetben rejlő kockázatokat és ígéretet tettek arra, hogy a következő években esedékes bérfejlesztéskor figyelembe veszik az idei évben felmerült problémát.
 
  A szakszervezet továbbá megjegyzi: bár pozitívan értékeli a béren kívüli juttatások jelentős megemelését, de továbbra is a megoldandó problémák között kezeli az egyes munkakörökben a bérek „összecsúszásából” eredő feszültséget.