Földiák András: aktivizálni kell az embereket az érdekvédelemre

Meg lehessen élni a tisztességes munkából

Rá kell ébreszteni az embereket, hogy a társadalmi egyeztetés szempontjából „kedvezőtlen politikai erőtérben” nagyon fontos a fellépésük az őket érintő legfontosabb munkavállalói, emberi, demokratikus ügyekben - hangsúlyozta Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) újonnan megválasztott elnöke szerdán Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

    A közszféra munkavállalóit tömörítő szakszervezet vezetője hozzátette: a kedvezőtlen körülmények ellenére vannak részeredmények, működik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), a júniusi ülésen „hosszú évek óta először” sikerült egyeztetni a társadalmi párbeszédért is felelős Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
 
    Földiák András szerint nagyon valószínű, hogy a kormány partner a közszolgálati bértábla három fokozattal való megemelésében, mivel tarthatatlan az a helyzet, hogy gyakorlatilag 50 évesen „parkolópályára” kerül valaki, mert elérte a legfelső, 12-es besorolást.  

   A SZEF elnöke kiemelte: a szakszervezetek döntő mértékben azt akarják, amit a magyar lakosság elsöprő többsége, hogy meg lehessen élni a tisztességes munkából, és hogy a szakmaiság megkapja a megbecsülését.   
 
  Bár a SZEF 13 szakszervezetet tömörít és 69 ezer taggal rendelkezik, közel sem elég széles a társadalmi bázisa - mondta.   
 
  Földiák András ezért a következő hónapok legfontosabb feladatának a társadalmi kapcsolatok újragondolását nevezte. Ennek egyik eleme, hogy közelebb kerüljenek a meglévő tagsághoz a belső kommunikáció fejlesztésének segítségével, másrészt fontos azon dolgozók megnyerése is, akik szeretik szakmájukat, foglalkozásukat, de nem tagjai a szakszervezetnek - mondta.     Az érdekvédelmi vezető kiemelte a civilekkel, köztük a többi szakszervezettel való közös fellépés fontosságát is.

    Földiák András kitért arra, hogy a SZEF azért nem olvadt bele a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MaSzSz) a korábbi tervekkel ellentétben, mert a „jelenlegi nagyon ellentmondásos érdekegyeztetési helyzetben” indokoltnak tartják, hogy a közszférának önálló érdekképviselete legyen. Hozzátette: ahogy eddig, továbbra is szorosan együttműködnek a MaSzSz-szal.