Elvették a VDSZSZ honlapját

Nem virtuális a sztrájkalap Bárány Balázs Péter szerint

Nem virtuális a sztrájkalap Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke szerint, az, hogy elkülönített számlán van-e vagy sem, csupán technikai kérdés – írja a Magyar Hírlap.

  A szakszervezet éves beszámolóiban szerepel a sztrájkalap elkülönített összege, az alapszabály pedig rögzíti, hogy annak felhasználásáról a küldöttgyűlés dönt – mondta lapunknak Bárány Balázs Péter. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke arra reagált, hogy Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, a VDSZSZ Szolidaritás leváltott vezetője a Magyar Hírlap tegnapi számában megjelent interjúban kijelentette, a sztrájkalap csak virtuálisan elkülönített összeg, ezért „röhejes” az abból történt pénzmozgás jogszerűtlenségével kapcsolatos vád.

  Bárány Balázs szerint csupán technikai kérdés, hogy elkülönített számlán van-e a sztrájkalap vagy sem, a lényeg az, hogy a tavalyi éves beszámolóban megjelenített összeg csökkent, anélkül, hogy arról küldöttgyűlési döntés született volna. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében folyó nyomozást pedig nem kellene röhejesnek tartani – jegyezte meg az alelnök.

  Eközben elérhetetlenné vált a szakszervezet honlapja. Később – tegnap délelőtt – megjelent rajta egy tájékoztatás arról, hogy a VDSZSZ Szövetség, amelynek elnöke továbbra is Gaskó István, megvonta a honlaphoz való hozzáférés jogát a VDSZSZ Szolidaritástól, annak ellenére, hogy a Vdszsz.hu domain az utóbbi tulajdona. Amint azt már megírtuk, a szövetség hétfőn kizárta tagjai sorából a szakszervezetet, arra hivatkozva, hogy nem fizetik a tagszervezeti hozzájárulást. Bárány Balázs azzal magyarázta a tagdíjfizetés megtagadását, hogy folyik a nyomozás a Gaskó elnöksége alatti gazdálkodással kapcsolatban, a Liga pedig elzárkózik a VDSZSZ Szolidaritás százmilliós nagyságrendű kintlevőségének elismerésétől és visszatérítésétől. A kizárást Gaskó István bosszújának nevezte, de figyelmeztetett arra, hogy a VDSZSZ Szövetség meghatározó ereje a VDSZSZ Szolidaritás volt, nem csupán taglétszámát tekintve, de anyagilag is, hiszen eddig gyakorlatilag ők finanszírozták a szövetség – és részben a Liga – működését.

  Bárány felidézte azt is, hogy Gaskó István, amikor nem választották újra a VDSZSZ Szolidaritás májusi küldöttgyűlésén, azt ígérte, a történtek ellenére a továbbiakban is minden lehetséges módon segíteni fogja a szakszervezetet. „Most pedig még a honlapunkat is elveszi. Sajnálom, hogy ilyen mélyre jutott” – fogalmazott.

Forrás: Magyar Hírlap