Felmondólevelek: színjáték volt a darálás

A sajtóesemény csak az ügy lejáratására volt alkalmas

 A Szakszervezetek.hu beszámolt arról, hogy  Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke ünnepélyesen közösen darálta le Az élhető magyar egészségügyért mozgalom letétbe helyezett orvosi felmondóleveleit. Ezzel szemben szélhámosságnak nevezte a Veszprémi Naplóban megjelent nyílt levelében a rezidensek felmondóleveleinek - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár jelenlétében történő - „ledarálását” Bősze Ferenc ügyvéd, akinél előzőleg letétbe helyezték a nyilatkozatokat - írja a Népszava.

    A jogász kijelentette: egy március 30-án 9 óra 16 perckor küldött e-mail-ben tájékoztatta az államtitkárt, hogy az aznap 10 órára beharangozott sajtóeseményen nem lesz mit megsemmisíteni, mivel a Rezidens Szövetség által megőrzésre átadott felmondólevelek továbbra is nála vannak. A levél szerint addig egyetlen felmondást benyújtó személy sem kérte ki a dokumentumait - holott múlt pénteken Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke és a szervezet három tagja is „jelképesen" bedarálták a sajátjukat. Papp akkor azt mondta, a többi, 2500 felmondólevelet a tulajdonosaiknak kell megsemmisítenie.
 
    Bősze úgy fogalmazott, a sajtóesemény csak az ügy lejáratására volt alkalmas, és méltatlan volt Szócska Miklós személyéhez.

    A Rezidens Szövetség elnöke múlt szerdán közölte, hogy az egészségügyi kormányzat által bejelentett béremelési ígéret miatt „nem aktiválják" az ügyvédi letétbe helyezett felmondóleveleket. Arra is emlékeztetett, hogy az iratok gyűjtésekor vállalták: amennyiben nem lesz szükség rájuk, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően a nyilatkozatokat meg kell semmisíteni. A bérajánlat szerint a bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosoknak bruttó 65.823 forinttal emelik a bérét.

     A kezdő orvosok mostani 90 ezer forintos béréhez nagyjából nettó 42 ezer forintos emelés jön hozzá. Az alkuból azonban kimaradnak a felnőtt- és gyermekorvosi, illetve fogászati alapellátásban dolgozók, azaz mintegy 12 ezer orvos és 25-30 ezer szakdolgozó. Ráadásul a bérígéret fedezeteként megjelölt források ténylegesen nem állnak rendelkezésre az idei költségvetésben.