Metro vezetősége szerint konstruktívan tárgyaltak a szakszervezettel

A KASZ demonstrációt tart az eredménytelen megbeszélések miatt

A Metro vezetősége folyamatosan, konstruktívan tárgyalt a szakszervezet képviselőivel, és minden egyeztetésen hangsúlyozta, hogy nem kívánja csökkenteni az állományi létszámot és - néhány versenytárssal ellentétben - munkaidő-csökkentést sem tervez.

    Az áruházlánc ezt szerdán közölte, miután - mint az a szakszervezetek.hu-n is olvasható volt - kedden a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a Metro Kereskedelmi Kft.-nél működő szervezete bejelentette: pénteken demonstrációt tart a szerintük eredménytelen bértárgyalások miatt.

    A KASZ szerint a cég annak ellenére sem kíván a dolgozók bérkompenzációjára többletköltséget fordítani, hogy a kormány a versenyszféra vállalatait is kompenzálja, azaz lehetővé teszi az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását.

    A Metro, közleményében hangsúlyozza: nagyon sajnálják, hogy még nem sikerült megállapodni a szakszervezet képviselőivel, holott a vállalat üzemi tanácsával (akik a  teljes állomány 90 százalékát képviselik) ez már több hete megtörtént.

    A Metro vezetősége folyamatosan, konstruktívan tárgyalt a szakszervezet képviselőivel, akik minden egyes egyeztetés alkalmával újabb elemmel egészítették ki követeléseiket, amelyek nagy részét a cég teljesítette volna - olvasható a közleményben.

    Hozzáfűzik: a Metro minden egyeztetésen hangsúlyozta, hogy nem kívánja csökkenteni az állományi létszámot és munkaidő-csökkentést sem tervez.

    A cég a közlemény szerint április elsejétől a szakszervezettel való megállapodás hiánya ellenére is bevezette az üzemi tanács által elfogadott verziót, azaz 5000 forintos vásárlási utalványokat kapnak dolgozóik; ez körülbelül nettó 5 százalékos fizetésemelésnek minősül. A Metro az ágazatot negatívan érintő gazdasági körülmények ellenére is minden tőle telhetőt megtesz munkatársai elégedettségének érdekében - hangsúlyozza a cég.