Demonstrációra készülnek az AUCHAN munkavállalói

KASZ: nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról

Demonstrációra készül Húsvét előtti szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az AUCHAN Magyarország Kft-nél képviselettel rendelkező alapszervezete. A demonstrációra az áruházlánc óbudai áruháza előtt kerül sor – olvasható a szakszervezetek.hu-nak eljuttatott közleményben.

   Az AUCHAN munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalások során sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek a vállalat vezetőségével a bérkompenzációról. A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok távolról sem biztosították volna a 2011. évi nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

   Mint az a közleményben áll, a vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóit is kompenzálja, azaz lehetővé teszi számukra az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását.

   A szakszervezet képviselői a tárgyalások során elmondták: ragaszkodnak a kormányrendeletben meghatározott elvárt béremeléshez és a béren kívüli juttatások fenntartásához.

   A szakszervezet szerint a munkavállalók számára nem elfogadható, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális (béren) kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az AUCHAN vezetői már tájékoztatják elhatározásukról a munkavállalókat.