Továbbra sincs nyugalom az egészségügyben a bérek körül

Papp Magor: „tíz év óta először tették élhetőbbé a magyar egészségügyet”

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke ünnepélyesen közösen darálta le Az élhető magyar egészségügyért mozgalom letétbe helyezett orvosi felmondóleveleit.

    Új fejezet veszi kezdetét a mozgalomban, ami már nem a felmondólevelek gyűjtésére, hanem a konstruktív és felelősségteljes munkára irányul − mondta Papp Magor a levelek ledarálása közben.

    A Rezidensszövetség elnöke hozzátette, a kormány illetve az egészségügyi államtitkárság tíz év óta először tette élhetőbbé a magyar egészségügyet, nem csupán a béremeléssel, hanem a jogi környezet szabályozásával, az önként vállalt túlmunka elszámolásával és a kezdő orvosokat pályára segítő ösztöndíjjal is. Rámutatott, bíznak benne, hogy az idei és a 2013−2014-re remélt bérrendezés alkalmas arra, hogy az ágazatban tartsa az orvosokat és a szakdolgozókat.

    Szócska Miklós államtitkár ismét kiemelte, lesz továbblépés a bérkérdésben, mint fogalmazott, senkit nem hagynak a bányában, ebben a béremelésből most kimaradók is bízhatnak. Az államtitkár a bérrendezés folytatása mellett kiemelte, van ösztöndíjprogram és népegészségügyi termékadó. Mint fogalmazott, a következő időszakban egyfajta rezidensi önkormányzatiság segítségével azon dolgoznak, hogy megerősítsék a szakmai képzés rendszerét.

    Szét fog esni az alapellátás, ha az abban dolgozók bérét nem rendezik megnyugtatóan, amihez  első lépésben 2012-ben mintegy 13 milliárd forintra van szükség, emellett a 2013−2014-es költségvetésbe is be kell tervezni az emelést − mondta a Napi Gazdaságnak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Szerinte a döntéshozóknak meg kell érteniük, hogy nincs tovább, most kell beavatkozni, különben visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. Olyan megoldást kell találni, ami segíti a fiatalokat a pályára állítani.