Nagyobb a nők elszegényedésének esélye Szlovákiában

Egyötödével kevesebbet keresnek, mint a férfiak

Két és félszer nagyobb a nyugdíjas nők elszegényedésének esélye Szlovákiában, mint a hasonló korú férfiaké - derül ki a Közéleti Kérdések Intézetének a napokban közzétett elemzéséből.

    A jelenség hátterében a nők nyugdíjának alacsonyabb átlagösszege áll, valamint az is, hogy Szlovákiában a nők átlagosan közel egyötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

    Szlovákiában jelenleg átlagban közel 20 százalékkal magasabb egy férfi bére, mint egy nőé. Ez a különbség az Eurostat adatai szerint közel 4 százalékkal magasabb az Európai Unióban tapasztaltnál, és a legmagasabbak közé tartozik az EU tagállamain belül. A statisztikai adatokból kitűnik, hogy bár hosszú távon csökkenő tendenciát mutat a nők és a férfiak bére közötti eltérés, éves szintre vetítve Szlovákiában egy nőnek három hónappal többet kellene dolgoznia ahhoz, hogy megkeresse azt az összeget, amit egy férfi 12 hónap alatt. A legmagasabb fizetésbeli eltérések a felsőfokú végzetséggel rendelkezők, valamint a magas beosztásban dolgozók szegmensében figyelhetők meg.

    A nők és a férfiak keresetének terén tapasztalható különbségek már a pályakezdők esetében is megfigyelhetőek - derül ki a platy.sk a közelmúltban végzett felméréséből. Ebből kiderül, hogy a keresetek közti különbség a munkavállalók korával fokozatosan nő és a harmincasok korkategóriájában éri el a maximumot, a negyvenesek korkategóriájában pedig folyamatosan csökkenni kezd. A 35 és 44 év közöttieknél a különbség eléri a 25 százalékot, az 55 évnél idősebbek között viszont már 15 százalékra csökken. A portál által végzett felmérés szerint az abban részt vevő férfiak átlagbére 988 euró volt (a Statisztikai Hivatal szerint 2011 utolsó negyedévében Szlovákiában 848 euró volt a bruttó átlagbér), a nők átlagos bére pedig ennél közel 200 euróval volt alacsonyabb.

    A bérek nemek szerinti megoszlásban tapasztalható eltérései kihatnak a nyugdíjas korosztályba tartozók bevételeinek az alakulására is. Az öregségi nyugdíjak átlagos összegét összehasonlítva még a béreknél is markánsabbak a különbségek. Míg a férfiak átlagos időskori nyugdíja Szlovákiában 400 euró körül mozog, addig a nőké alig haladja meg a 300 eurót. A Közéleti Kérdések Intézetének elemzése szerint ez közvetlenül befolyásolja az elszegényedés veszélye terén tapasztalható különbségek alakulását is.

    A szlovákiai nyugdíjasok esetében a férfiak 3,9 százalékát, a nőknek pedig a 8,2 százalékát fenyegeti az elszegényedés veszélye. A különbség a 65 évnél idősebbeknél még nagyobb. Míg ebben a korkategóriában továbbra is a férfiak 3,9 százalékát fenyegeti az elszegényedés, a nőknél ennek veszélye 65 éves kör fölött 10,1 százalékra nő. Szlovákiában a szegénységi határ - egy különálló háztartásban élő személy esetében - évi 3670 euró.