Sztrájk húsvétkor a spanyol Iberiánál

Bérharc

Várhatóan több mint 150 járatot kell törölni húsvéthétfőn, azaz április 9-én az Iberia pilótáinak tervezett sztrájkja miatt – írja a tozseforum.hu.

    A pilóták összesen 30 egynapos munkabeszüntetést terveznek április 9. és július 20. között minden hétfőn és pénteken szakszervezetük, a Sepla felhívására. A sztrájkot azért hirdette meg a Sepla, mert úgy értékeli, hogy a múlt vasárnap óta repülő Iberia Express fapados légitársaság működési feltételei veszélyeztetik az Iberia alkalmazottainak bérharcát. A közvetítési kísérletek eddig eredménytelennek bizonyultak. A pilóták szakszervezetének nem ez az első megmozdulása az új, fapados légitársaság miatt: decemberben és februárban is sztrájkoltak már. Az Iberia pilótái egyebek mellett azt nehezményezik, hogy a cég vezetése az új légitársaság járatain alacsony fizetéssel kíván újonnan felvett pilótákat és légi kísérőket alkalmazni, és ez rontja az ő alkupozícióikat.
 
    Az Iberia Express főként a veszteséges belföldi és rövid távú útvonalakon repül, miközben az anyavállalat a jól jövedelmező transzatlanti járatokra koncentrálhat.
 
Forrás: tozseforum.hu