Tömegesen emigrálnak az orvosok

Bulgária

A bolgár orvosok fele az egyetem elvégzése után kivándorol az alacsony fizetések miatt és a még maradók többsége is szívesebben dolgozna külföldön.

    A bolgár történelem legnagyobb agyelszívása van folyamatban − figyelmeztetett Georgi Sztojcsev, a bolgár nyílt társadalom intézetének vezetője. Tavaly 600 orvos hagyta el az országot, hogy külföldön vállaljon munkát, s a folyamat gyorsul − idén eddig 400-an emigráltak. A távozók száma meghaladja az ország valamennyi egyetemének egy évfolyamán tanulókét. Az intézet felmérése szerint az utolsó öt évben végzettek 50,6 százaléka helyezkedett el az országban, s mivel egyetlen munka nélküli orvos sincs Bulgáriában, a többi nyilvánvalóan kivándorolt. Mint az Onet lengyel internetes újság írta, egyre nagyobb az orvoshiány, a vidéki kórházak már csak a tovább dolgozó nyugdíjasoknak köszönhetik működőképességüket. A nagyvárosokon kívüli területeken több mint egy éve betöltetlen 450 családorvosi hely, de a hiány már Plovdivot is elérte.

     Hasonló a helyzet az ápolószemélyzetnél is − 4 ezren mentek közülük külföldre dolgozni, miközben a kórházakban 8 ezer ápolói állás betöltetlen. Cvetan Rajcsinov, a bolgár orvosszövetség elnöke szerint az Európai Unióban nincs még egy ország, amely a költségvetésből ilyen keveset szánna az egészségügyre − emiatt is olyan alacsonyak a szakmában a fizetések. A legújabb felmérés szerint a szövetség 31 ezer tagjából 4-5 ezer közölte, hogy ki akar vándorolni, és fele fontolgatja ezt. A Novinite szófiai hírügynökség még kedvezőtlenebb képet adott a gondokról, ismertetve a nemzetközi project healthgrouper.com felmérését. E szerint az orvosok 78 százaléka gondolkozik az emigráláson, 90 százalékuk elégedetlen az egészségügyi reformmal s 44 százalékuk nyilatkozott úgy: sosem ajánlaná a fiataloknak, hogy válasszák az orvosi hivatást.

    Az alacsony keresetek mellett a leggyakrabban emlegetett indok az egészségügyben tapasztalható korrupció, a borravaló kikényszerítése a páciensektől. Ugyanakkor a jobbközép kormányzás nem egész három éve alatt már a negyedik egészségügyi minisztert „fogyasztja”. A miniszterelnök is szólt az aggasztó orvoshelyzetről. Szerinte a problémát úgy kellene megoldani, hogy megtiltják az orvosoknak az ország elhagyását vagy kifizettetik velük egyetemi tanulmányaik költségeit.