Madrid nem engedhet a munkajogi reformból

A szakszervezetek további akciókkal fenyegetnek

A spanyol kormány ragaszkodik munkaerő-piaci reformjához, akkor is, ha a szakszervezetek további akciókkal fenyegetnek az általános sztrájk után − jelentette ki Madridban újságírók előtt Fatima Banez munkaügyi miniszter.

    A szakszervezetek szerint a dolgozók 77 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, ez magasabb arány, mint a 2010-es hasonló sztrájk idején − a kormány szerint azonban kisebb volt a részvétel. Az országos áramfogyasztás 15 százalékkal volt kisebb a szokásosnál − közölte a Red Electrica Corp. áramszolgáltató −, a nagy autógyáraknál általában az éjszakai műszak állt le, az Ibéria légitársaság járatainak 65 százalékát kellett törölni.

    A kevesebb mint száz napja hivatalban levő konzervatív kormány egy olyan, a parlamentben még módosítható törvényerejű rendeletet vezetett be februárban, amelynek révén gyengülnek a szakszervezetek, könnyebb lesz csökkenteni a béreket és olcsóbban el lehet bocsátani a dolgozókat. Spanyolországban 23 százalékos a munkanélküliség, ez a legmagasabb ráta az eurózónában, a fiatalok közel 50 százaléka nem talál munkát. A következő válság alanyaként emlegetett országban idén 5,3 százalékra kell leszorítani a GDP-arányos hiányt a tavalyi 8,5 százalékról − a büdzsé részleteit ma ismertetik −, miközben a hivatalos prognózis szerint idén 1,7 százalékkal zsugorodik a gazdaság.

    Ha a kormány enged, a piac megbünteti Spanyolországot − figyelmeztetett a londoni Eurasia Group elemzője a Bloombergnek nyilatkozva. (A tízéves spanyol államkötvények hozama meglódult az elmúlt napokban, tegnap 5,42 százalékra emelkedett az egy nappal korábbi 5,33 százalékról.) A szakszervezetek viszont egyelőre elszántak: a szociális konfliktusok erősödni fognak − mondta az egyik nagy szövetség vezetője −, nem állunk le, amíg a kormány jelentősen meg nem változtatja reformintézkedéseit.