Olaszország egész évben szenvedni fog

A szakszervezetek tiltakozása ellenére már elindították a munkaerő-piaci reformot

Olaszország nyakig benne van a legteljesebb recesszióban és ez a trend legjobb esetben is egész évben kitart − jelentette ki Corrado Passera olasz gazdaságfejlesztési miniszter a képviselőház költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán.

    A gazdaság már jó ideje nem növekszik − tette hozzá a miniszter −, amire most a banki hitelezés elapadása is rátesz egy lapáttal. (Passera a Magyarországon a CIB Bank tulajdonosaként jelen levő Intesa Sanpaolo bank vezérigazgatói székét hagyta ott, amikor tavaly novemberben Mario Monti kérésére posztot vállalt a szakértői kormányban.) A hitelezés kiszáradásában a likviditáshiány mellett szerepet játszott az új banki szabályozás, a vele járó tőkekövetelmények is; ezen a téren azonnal lépnünk kell − hangsúlyozta a miniszter.

    A kormány élénkítő elképzeléseit illetően Passera elmondta, hogy a következő időszakban két-három havonta akarnak előállni egy-egy olyan liberalizációs csomaggal, amely megkönnyíti a családok életét is, mindenekelőtt azonban a vállalatok, azon belül a kkv-k működését egyszerűsíti. (A munkaerő-piaci reformot egyes szakszervezetek tiltakozása ellenére már elindították, a rugalmasabb szabályozást még jóvá kell hagynia a parlamentnek.)

    A másik kitörési lehetőség az infrastrukturális beruházások beindítása, erre a következő 12 hónapban 40-50 milliárd eurót kívánnak költeni. A kormány elsősorban az autósztráda-fejlesztésekre koncentrál − közölte Passera, aki az AGI hírügynökség szerint képviselői kérdésre azt is elmondta: a liberalizációs lépések nyomán alacsonyabbak lehetnek az autópályadíjak is az új koncessziók esetében.
 
    Az olasz kormány hivatalos előrejelzése szerint idén 0,4 százalékkal csökken a GDP, a jegybank azonban 1,2−1,5 százalék közti zsugorodást prognosztizál.