A teljes munkaidőben dolgozók száma csökkent

Számháború a munkaerőpiacon

A foglalkoztatottak száma 51 ezerrel növekedett 2011. decembere és 2012. februárja között – jelentette ki a miniszterelnök a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A hivatal közleménye szerint ugyanis a múlt hónapban 3 millió 794 ezren dolgoztak a köz-, illetve a magánszférában. Az ágazati szereplők viszont úgy vélik: csalókák a számok, és nem osztják a kormányfő bizakodását.

    A megkérdezettek szerint a növekedést a közfoglalkoztatottak, illetve az egyre több részfoglalkoztatott produkálta, miközben a teljes munkaidőben dolgozók száma nem emelkedett, hanem csökkent.

    A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint nagyon nehéznek ígérkezik a 2012-es év a munkavállalók számára. A munkahelyek számában, a foglalkoztatásban visszaesés várható. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke rámutatott: a jövedelem csökkenés is fenyegeti az elsősorban amúgy is alacsonyabb jövedelműeket.

    Székely Tamás, a több mint 79 ezer dolgozót képviselő Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke a Népszavának hangsúlyozta: miközben egyes területeken, például a Hankook Tyres fejlesztése miatt valóban nőtt a foglalkoztatottság, de az elmúlt három évben összességében mintegy 12 százalékkal kevesebben dolgoznak az ágazatban. Székely hozzátette: jócskán megnövekedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma a versenyszférában a kormányzat bérpolitikája, a jelentős minimálbér, illetve a kötelező bérminimum emelése miatt.

    A részmunkaidővel ugyanis „kicselezhető" a minimálbér. A szakszervezeti elnök határozottan cáfolta, hogy a versenyszférában növekedett a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma. Mint mondta, a VDSZ hatáskörébe tartozó területeken 2009. óta 10 ezerrel kevesebben dolgoznak és a munkahelyek gyarapodására idén sem lehet számítani. A vegyipar is nagyon erősen kötődik a német gazdasághoz, amely az elemzői előrejelzések szerint idén valamelyest lassulhat. A hazai építőipar zsugorodása pedig az alumíniumipart hozta nehéz helyzetbe. Székely kifejtette, a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájának következményeként leálltak a beruházások, visszaesett a működő tőke beáramlása.

    Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Népszavának megerősítette: a kereskedelemben is csökkent a foglalkoztatottak száma. A csúcsidőszakban 260 ezren dolgoztak az ötnél több főt alkalmazó vállalkozásnál. Jelenleg ez 245 ezer, de a szám az elnök szerint idén tovább zsugorodik. A plázastop, a kötelező béremelés, a különadó, a termék-egészségügyi vizsgálat díja is fojtogatja a vállalkozásokat. A láncok a részmunkaidős, illetve a diákmunkával igyekeznek levegőhöz jutni.

Forrás: Népszava