Gumilövedéket használt a rendőrség a tüntetők ellen Barcelonában

Spanyolország: „Nem a munkaügyi reformra"

Gumilövedékeket vetett be a rendőrség Barcelonában csütörtök este az általános sztrájk keretében tüntető fiatalok egy csoportja ellen. Korábban hasonló incidensek voltak Madridban is.

    A katalán belügyminiszter esti nyilatkozatában azt hangoztatta: a rendfenntartó erők azt követően kényszerültek beavatkozásra, illetve gumilövedékek alkalmazására, hogy a fiatalok erőszakos cselekményeket provokáltak.

    Spanyolországban csütörtök kora reggel kezdődött 24 órás általános sztrájk. A két legnagyobb spanyol szakszervezet a jobboldali kormány munkaügyi reformja és megszorító politikája ellen szervezett országos tiltakozást. A munkabeszüntetők „Nem a munkaügyi reformra" és „Általános sztrájk" feliratú vörös zászlókkal, illetve plakátokkal vonultak ki Madrid utcáira, többen a főváros legfőbb közlekedési csomópontjait foglalták el. A belügyminisztérium bejelentette, hogy öt rendőr sérült meg kisebb incidensek során, 58 embert pedig őrizetbe vettek.

    A katalán fővárosban ugyancsak több tízezren tüntettek. A rendőrség szerint többnyire fiatal tüntetők kirakatokat törtek be, és szemetes tartályokat gyújtottak fel. Egyes hírek szerint a rendfenntartó erők gumibotot is használtak a rendbontókkal szemben.

    Az érdekvédő szervezetek mintegy száz eseményt terveztek az ország egész területén; egyes televízióállomások beszüntették adásaikat, az autógyárak pedig  leálltak. A sztrájk ideje alatt biztosítani kellett az alapvető szolgáltatások, így a tömegközlekedés részleges fenntartását. Esti hírek szerint a részvétel nagyarányú volt, pontos számok azonban nem álltak rendelkezésre. Többek között a légiközlekedésben jelentős fennakadások voltak. Az Iberia légitársaság kora délutánig járatainak több mint 60 százalékát törölte.  

    A szakszervezetek elsősorban munkaügyi reformja miatt támadják a kevesebb mint 100 napja hivatalban lévő, Mariano Rajoy vezette konzervatív kormányt. A reformot a kormány február 11-én jelentette be, és azóta az érvénybe lépett. A reform értelmében a munkaadók könnyebben bocsáthatják el alkalmazottaikat, a vállalatok pedig egyoldalú bércsökkentést hajthatnak végre.

    A munkavállalói érdekképviseletek 1977-es helyreállítása óta ez a hatodik általános szakszervezeti sztrájk Spanyolországban. Az előző ilyen munkabeszüntetés 2010 szeptemberében zajlott a José Luis Rodríguez Zapatero vezette szocialista kormány intézkedései kapcsán.