Újra az Alkotmánybíróság elé terjesztenek több alkotmányjogi panaszt

LIGA Szakszervezetek: benyújtott, de el nem bírált beadványok

A Liga Szakszervezetek csütörtökön az Alkotmánybíróság elé terjesztett több alkotmányjogi panaszt, többek között a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvénnyel, és a sztrájkjogot „erősen korlátozó" törvénnyel kapcsolatban - közölték a Szakszervezetek.hu-val

    Emlékezetes, hogy az Országgyűlés jelentősen leszűkítette az AB hatáskörét, valamint az AB-hez beadványt benyújtani jogosultak körét. Ennek megfelelően a LIGA Szakszervezetek által az Alkotmánybíróságnak már benyújtott, de el nem bírált beadványai egyszerűen lenullázódtak.

    A jogalkotó azonban egyes speciális esetekben meghagyta a lehetőségét annak, hogy az eredeti beterjesztők még utoljára, egyszer benyújtsák panaszukat az Alkotmánybíróságnak.

    Ezzel a joggal élve a LIGA Szakszervezetek a mai napon újra az Alkotmánybíróság elé terjesztett több alkotmányjogi panaszt. Így a végkielégítések 98%-os különadójáról szóló törvényt, az adórendszeren kívüli kereset szabályairól rendelkező törvényt, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány államosítását elrendelő törvényt, valamint a sztrájkjogot erősen korlátozó törvényt.

    A LIGA Szakszervezetek reméli, hogy az Alkotmánybíróság napirendjére veszi ezeket a panaszokat és ugyanúgy megsemmisíti a kifogásolt rendelkezéseket, mint ahogyan azt eredetileg is tette a 98 százalékos különadó esetében.