A válság súlyos társadalmi feszültségekhez vezet

Szabó Máté:

A válság veszteseivel foglalkozik az ombudsman új projektje, amelyet csütörtökön nyitókonferencia és sajtótájékoztató keretében mutattak be Szabó Máté hivatalában.

    „Mindannyian a válság vesztesei vagyunk, néhány nagyon kis csoportot, hálózatot leszámítva, amelyek nem az ombudsman hatáskörébe tartoznak" - mondta Szabó Máté sajtótájékoztatóján.

    A projekt központi problémája annak a jelenségnek a vizsgálata, hogy a pénzügyi-gazdasági válság súlyos társadalmi feszültségekhez vezet, az állam pedig, miközben forrásainak elapadása miatt egyre több területről kivonul, például az oktatásban, a szociálpolitikában és az egészségügyben, ezzel párhuzamosan a társadalmi válságjelenségekre a kriminalizálás, zéró tolerancia eszközeivel válaszol. A társadalomban megjelenik a bűnbakképzés, a kirekesztés, és végeredményben a kiszolgáltatottak, kisebbségi csoportok a közösség szolidaritása és az állam támogatása helyett megbélyegzésre és büntetésre számíthatnak - derül ki az ombudsmani hivatal háttéranyagaiból.

    Mindez sok területen alapjog-korlátozáshoz, az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód sérelméhez vezet, amire tipikus példa a hajléktalanok helyzete. Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalanság mint állapot és a guberálás mint ehhez kapcsolódó életforma önmagában nem lehet bűn, amely büntetést von maga után. A szélsőséges módon rászorulttá váló polgárokról való gondoskodás pedig nem csupán fakultatív lehetőség az állam számára.

    A „Bűnös szegénység - bűnös másság" elnevezésű részvizsgálat mellett a kétéves projekt egy másik területe a „Tudatos polgár - felelős állam" elnevezést viseli, és az öngondoskodás, illetve az állami felelősségvállalás határán álló társadalombiztosítási rendszer változásaival vet számot.

    A projekt az olyan, hagyományosan alacsony érdekérvényesítési képességű csoportok, mint például a hajléktalanok, idősek, gyermekek mellett kiterjed mindazokra a nem tipikusan veszélyeztetett társadalmi csoportokra is, amelyek az elhúzódó, továbbgyűrűző válság veszteseivé válnak. Így például az eladósodott vagy a munka világából tartósan kihulló, illetve drasztikusan csökkenő jövedelmű családok, továbbá a többgyermekes szülők.

    Szabó Máté elmondta: a projekt egyik módszertani újítása, hogy lesz egy „lokális fókusz" is: Szentgotthárd és vidéke. A nyugat-magyarországi településen vizsgálják majd szlovén kisebbség helyzetét csakúgy, mint az ottani elmeszociális otthon jövőjét vagy határon átnyúló környezetvédelmi kérdéseket. A felsőoktatás átalakítása kapcsán ugyanis veszélybe került a Nyugat-Magyarországi Egyetemen a szlovéntanár-képzés, a helyi elmeszociális otthon pedig a fővárosi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet évekkel ezelőtti felszámolása óta a legnagyobb, mintegy nyolcszáz beteget ellátó hazai intézmény, amely az Opel mellett a legtöbb helyi lakost foglalkoztató munkahely is egyben. A nagy idős-, gyermek- és elmeszociális otthonok széttagolása, leépítése pedig alapjogi kérdések sokaságát veti fel.