Módosítják a lengyel nyugdíjtörvényt

A Szolidaritás szakszervezet népszavazást indítványoz

Megváltozott a lengyel nyugdíjtörvény-módosítás kormányzati koncepciója. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatár megemelése mellett bevezetik az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételének lehetőségét és a gyermeket nevelő szülők társadalombiztosításának állami támogatását is.

    Donald Tusk miniszterelnök és Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter közös csütörtöki sajtótájékoztatón mutatta be a Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) által kidolgozott kompromisszumos megoldást.

    A februárban bejelentett kormánytervezet alapelve nem módosult: 2013-tól szakaszosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. Emellett a PSL által javasolt kedvezmények részleges bevezetését is vállalta a kormány.

    A módosítás szerint a 62 éves nők, és a 65 éves férfiak jogosultak lennének a résznyugdíjra, amennyiben megfelelő ideig dolgoztak: az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételére a nőket 35 év, a férfiakat 40 év munkavégzés jogosítaná fel. A juttatást a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszíroznák, ami a nyugdíjkorhatár elérése után igénybe vehető teljes nyugdíj esetében alacsonyabb kifizetésekkel járna.

    A miniszterelnök bejelentése szerint a gyermekes családokat is támogatja a jogszabály, mert bevezeti a nyugdíjjárulék állami finanszírozását a gyermekgondozási szabadság idején. A tervezet szerint az állam a vállalkozásokat vezető, illetve magányos anyákon kívül a gyermeknevelést vállaló apákat is támogatná.

    Az ellenzéki pártok többsége valószínűleg támogatni fogja a törvénymódosítás ellen tüntető Szolidaritás szakszervezet népszavazási indítványát, amelyről pénteken dönt a parlament.