Új önéletrajz a közigazgatásban

Az egységes adattartalmú önéletrajz a hatékonyabb HR-tevékenységet támogatja

A Kttv. újdonsága, hogy három személyi körre egységes adattartalmú önéletrajz kitöltését írja elő. Amennyiben a jelentkező hiányosan tölti ki önéletrajzát, a pályázat kiírója – a jogszabályra hivatkozva – elutasíthatja a jelentkezést.

    A Magyar Közlöny 2012. évi 32. számában kihirdetésre került a közszolgálati tisztviselők személyi irataira, a közigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalók személyi irataira és a munkaügyi nyilvántartásra, a közszolgálati alapnyilvántartásra és közszolgálati statisztikai adatgyűjtésre, valamint a tartalékállományra vonatkozó egyes szabályokról szóló 45/2012. (III. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet, amely 2012. március 23-án lépett hatályba, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) végrehajtási rendelete.

     A Kttv. egyik újdonsága, hogy három személyi körre egységes adattartalmú önéletrajz kitöltését írja elő. Ilyen, ún. közszolgálati önéletrajz benyújtására kötelezettek a közszolgálati tisztviselők [Kttv. 176. § (4) bekezdés], a személyügyi központ által működtetett toborzási adatbázisba jelentkezők és a közigazgatási szervek által lefolytatott pályázati eljárásban résztvevők [Kttv. 45. §]. A Rendelet 1. melléklete – a Kttv. felhatalmazása alapján – részletesen meghatározza azokat a kötelező és opcionálisan kitöltendő adatokat, melyeket a tisztviselőknek és a jelentkezőknek meg kell adniuk. Amennyiben a jelentkező hiányosan tölti ki önéletrajzát, a pályázat kiírója – a jogszabályra hivatkozva – elutasíthatja a jelentkezést.

     A közszolgálati tisztviselők – tetszőleges tartalommal és formában – eddig is kötelesek voltak önéletrajzot készíteni, amelyet a munkáltató közigazgatási szerv a tisztviselő személyi anyagában helyezett el. A minisztériumokban és a Miniszterelnökségen már 2011-ben bevezették az egységes önéletrajzot, most ez került kiterjesztésre a teljes (civil) közigazgatásra és a közigazgatásban elhelyezkedni szándékozókra. Az egységes adattartalmú önéletrajz a hatékonyabb HR-tevékenységet (toborzás, kiválasztás, előmenetel, életpálya-tervezés) támogatja. Mivel a Rendelet nem szól átmeneti időszakról, ezért a 2012. március 23-tól kiírt pályázatokra kizárólag ezzel az adattartalommal kitöltött önéletrajzzal lehet jelentkezni, illetve a már közszolgálati tisztviselőként dolgozóknak is haladéktalanul ki kell tölteniük az új típusú önéletrajzot.

     A 2241/2004/EK határozat (2004. december 15.) a képesítések és a szakmai alkalmasság átláthatóságának egységes közösségi keretéről (Europass) 5. cikke szerint az „Europass-CV lehetőséget ad az állampolgárok számára, hogy világos és átfogó módon nyújthassanak információt valamennyi képesítésükről és szakmai alkalmasságukról”. A Nemzeti Közigazgatási Intézet ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács által ajánlott Europass-önéletrajz és a Rendelet 1. melléklete alapján készített egy Önéletrajz sablont, amivel a közigazgatásba jelentkezőket szeretné segíteni. Kérjük, hogy a pályázati eljárások során és a toborzási adatbázisba való jelentkezéskor – az adatok strukturált és áttekinthető megjelenítése érdekében – ezt a mintát használják-írja a Nemzeti Közigazgatási Intézet portálján.

Forrás: orientpress.hu