Bajban a húsipar

Éder Tamás:

 Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) által szervezett húsvéti sajtóértekezleten Éder Tamás elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az ágazat helyzete nem ad okot örömre, mivel az iparág sok cége jelentős gondokkal küzd.

   A múlt évben − az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint − átlagosan mintegy 3 millió élő sertés volt Magyarországon. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az anyakocák száma tavaly − 210 ezer − ugyancsak 4 százalékkal volt kevesebb, mint 2010-ben. A vágások száma országosan elérte a 4,3 milliót, ami 7 százalékkal − mintegy 300 ezerrel − volt kisebb az előző évinél. A magas árak miatt az élősertés-import 42 százalékkal csökkent − mondta tegnap Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a szervezet hagyományos húsvéti sajtókonferenciáján. A további költségtényezők − például az élelmiszer-felügyeleti díj és az áfa nagyarányú emelése − jelentősen szűkítik az iparág legális szereplőinek tevékenységét, nő a feketegazdaság aránya. Ez most a becslés szerint 30 százalék körül mozoghat − tette hozzá Éder. Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nem ért egyet a hússzövetség elnökének azzal az állításával, hogy a húságazat az idén még a tavalyinál is több élelmiszer-felügyeleti díjat fizet. Az MTI kérdésére közölte: ez a díj a múlt évben mintegy 3 milliárd forintot tett ki, az idén pedig mintegy 1,5 milliárd forint lesz a számítások szerint.